'Sljedeći put dolazimo s vilama i motikama'

Radiosarajevo.ba
'Sljedeći put dolazimo s vilama i motikama'
/ Foto: Samir Cacan, Radiosarajevo.ba

Osvježeno u 13:55 sati

Danas su ispred zgrade Federalne vlade u Sarajevu poljoprivrednici u protestu upozorenja, gdje su izrazili nezadovoljstvo stavom premijera Nermina Nikšića koji nije želio da prihvati dogovor oko izdvajanja za poljoprivredu u 2013. godini, predviđenih u prijedlogu budžeta za sljedeću godinu.

Prijedlog privrednika bio je da to bude 188 miliona KM, što Nikšić nije prihvatio, a nije prihvaćen niti prijedlog koji je ranije spominjao ministar Ivanković Lijanović - 120 miliona KM.

Na protestima se okupilo oko 200 poljoprivrednika koji su, kako kažu, svjesni da se ovim protestom neće puno riješiti, ali da se njihov glas mora i treba čuti, te da je ovo, ne riješi li se problem, samo prvi u nizu protesta. Kako su poručili poljoprivrednici, sljedeći put će pred zgradu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine doći sa vilama i motikama.

Predsjednik Saveza Avdo Muslimović rekao je da poljoprivednici zahtijevaju da Federalna vlada povuče ovaj prijedlog budžeta i da bude održan zajednički sastanak kojem bi, pored predstavnika poljoprivrednika, prisustvovali premijer Nikšić, ministar finansija Federacije BiH Ante Krajina te federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović i grupa eksperata iz oblasti prava.

Sastanak je održan posljepodnevnim časovima, a dogovoreno je da u narednih nekoliko dana bude isplaćeno sedam do osam miliona KM po osnovu dugovanja za poticaj poljoprivredi iz 2012. te da iza 20. decembra, ukoliko MMF odobri novu tranšu Vladi Federacije, bude isplaćen isti toliki iznos, čime bi poljoprivrednici  bili djelimično zadovoljni, javila je Fena.

Naglasio je da Vlada predlaže da u budžetu za 2013. bude planirano 75 miliona KM za poticaje poljoprivredi, uključujući i sredstva za "plavi dizel", što je daleko ispod njihovih zahtjeva, ali bi to mogli prihvatiti, ako dugovanja iz 2012. ne budu prenesena u narednu godinu.

Kako je istakao Muslimović za Fenu, na sastanku je, također, dogovoreno da u paketu mjera koje Vlada Federacije donese za saniranje posljedica elementarnih nepogoda, poljoprivrednici imaju prioritet, a o mjerama koje će biti donesene, bit ćemo naknadno upoznati, rekao je Muslimović.

Okupljeni poljoprivrednici na protestima ispred zgrade Vlade Federacije u Sarajevu izrazili su nezadovoljstvo nakon što im je Muslimović saopćio rezultate pregovora, poručujući da bi trebalo pustiti nepismene da riješe probleme, ako oni s fakultetima to nisu u stanju, uz uzvike "nepismeni gore, fakulteti dolje".


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije