Sljedeće sedmice o smjeni Džaferovića

Radiosarajevo.ba
Sljedeće sedmice o smjeni Džaferovića
Džaferović mjesečno prima 13.000 KM (Arhiv)

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH na sjednici sljedeće sedmice raspravljat će o inicijativi za smjenu Ramiza Džaferovića, direktora Razvojne banke FBiH.

Potvrdio je to za dnevne novine „San“ šef poslaničkog kluba SDP-a Nermin Nikšić, koji je i predložio ovakav zaključak rasprave o Razvojnoj banci već u aprilu 2009.

Aprilska rasprava o nepravilnostima i nejasnoćama u radu Razvojne banke nikada nije okončana jer je donesen zaključak da treba sačekat da Vlada FBiH, u ulozi Skupštine Banke, usvoji godišnji izvještaj za 2009. Izvještaj međutim nikada nije usvojen jer rad Skupštine Razvojne banke blokiraju ministri Stranke za BiH i HDZ-a 1990, koji odbijaju prisustvovati sjednicama.

Nikšić kaže za „San“ kako očekuje da će Predstavnički dom na sjednici u utorak usvojiti SDP-ove zaključke o situaciji u Razvojnoj banci.

Osim zahtjeva za smjenu Džaferovića, predloženi su i zaključci kojim se od Vlade traži da izvrši opoziv i ostatka uprave, te Nadzornog odbora Razvojne banke, kao i da hitno zaustavi neprimjereno rasipništvo u strukturama Razvojne banke kada su u pitanju primanja i privilegije menadžmenta, piše u utorak „San“.

Kao što je poznato samo za plaće i naknade zaposlenih u Razvojnoj banci u 2008. godini potrošeno je 5,6 miliona maraka, dok je za iste namjene u prošloj godini utrošeno 5,1 miliona maraka. O rasipništvu menadžmenta ove institucije najbolje svjedoči činjenica da direktor Džaferović prima plaću od čak 13.000 KM, što je skoro pa dvadeset puta više od prosječne plate u Federaciji BiH.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije