Slike i snimci Barryja Hogana na suđenju Ratku Mladiću

Radiosarajevo.ba
Slike i snimci Barryja Hogana na suđenju Ratku Mladiću

U nastavku suđenja Ratku Mladiću, Haško tužilaštvo nastavilo je dokazni postupak iskazom istražitelja Barryja Hogana, koji je u Sarajevu načinio filmske zapise i panoramske fotografije lokacija na kojima su se tokom rata u BiH dogodili zločini nad civilima, javlja BIRN Justice Report.

Hogan je pojasnio da je snimke i fotografije načinio 2001. i 2006. godine. Na ta mjesta, kako je rekao, doveli su ga svjedoci ili građani koji su bili ranjeni u incidentima navedenim u optužnici protiv Mladića.

Tim snimcima i fotografijama, prikazanim u sudnici, tužioci su nastojali da dokažu da su mjesta stradanja civila bila vidljiva sa položaja Vojske Republike Srpske (VRS) sa kojih je, po optužnici, bila otvorena vatra.

Dokazujući odgovornost VRS-a za ranjavanje trogodišnje Anise Pite 13. decembra 1992. godine u naselju Širokača, Haško tužilaštvo je prikazalo Hoganovu fotografiju mjesta na verandi porodične kuće na kojem je u trenutku ranjavanja stajala djevojčica. Sa tog mjesta se u daljini na fotografiji vidi uzvisina Baba stijena, sa koje je, prema optužnici, snajperista VRS-a otvorio vatru.

Pravac iz kojeg je hitac doletio, istražitelju Tužilaštva Hoganu su, kako je sam rekao, pokazali roditelji Anise Pite.

Mladićev branilac Branko Lukić uložio je prigovor da se na fotografiji 'ne vidi ništa' od onoga što tužioci tvrde da se vidi, ali je Sudsko vijeće taj prigovor odbilo.

Mladić, nekadašnji komandant VRS-a, optužen je za teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem. Njemu se sudi i za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština poprimio razmjere genocida i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Na isti način, prikazujući panoramsku fotografiju od 360 stepeni i Hoganov video-snimak, tužioci su dokazivali da se mjesto na Dobrinji na kojem je 11. jula 1993. godine Munira Zametica iz istoimene rijeke zahvatala vodu, vidjelo sa zvonika nedovršene pravoslavne crkve u Veljinama, odakle je, po optužnici, doletio hitac koji je Zameticu usmrtio.

Kao dodatni dokaz, Haško tužilaštvo je predočilo dva dokumenta Armije BiH (ABiH), po kojima je na zvoniku crkve bio osmatrački položaj VRS-a koji su držali snajperisti, povremeno otvarajući vatru.

Isti metod tužioci su primijenili i ilustrujući ranjavanje Nafe Tarić i njene kćeri koje se desilo 3. septembra 1993. dok su šetale ulicom u centru Sarajeva, kao i snajperski napad na Ramizu Kundo 2. novembra 1995. godine.

Ispitivanje istražitelja Hogana biće nastavljeno u petak, 27. septembra, piše BIRN Justice Report. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije