Slijedi molba za izručenje Divjaka

Radiosarajevo.ba
Slijedi molba za izručenje Divjaka

BiH će Ministarstvu pravde Austrije uputiti molbu za izručenje penzionisani general nekadašnje Armije BiH Jovana Divjaka, izjavio je ministar pravde BiH Bariša Čolak.

Čolak je 'Glasu Srpske' rekao da će molba za izručenje Divjaka biti upućena putem Ministarstva vanjskih poslova BiH nakon što je Ministarstvo pravde BiH primilo i posljednji dokument Tužilaštva BiH neophodan za to.

Tužilaštvo BiH od Ministarstva pravde još u petak je zatražilo da uputi zahtjev za izručenje Divjaka, ali to nije učinjeno, jer je Ministarstvo saopštilo da dokumentacija nije potpuna.

Pola sata prije objave austrijskog suda iz Ministarstva pravde, o puštanju Divjaka na slobodu uz kauciju, dobivena je informacija da je Tužilaštvo BiH kompletiralo svu dokumentaciju potrebnu da se uputi zahtjev za njegovo izručenje BiH. Riječ je bilo o dokumentima koji potvrđuju da je Divjak državljanin BiH.

Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH, kazao je da je prikupljeno što je traženo, mada je prilično nelogično da se za nekog traži uvjerenje o državljanstvu, a osoba je privedena u drugoj državi i ima važeću putnu ispravu BiH.

U Ministarstvu tvrde da je razlog za potvrdu državljanstva bio čisto proceduralni. Ministar pravde BiH Bariša Čolak kazao je da će putem MVP-a Austriji u srijedu ujutru biti proslijeđena molbu za Divjakovo izručenje

O slučaju Divjak u Beču su razgovarala i državna rukovodstva BiH i Austrije. Austriji predsjednik Heinz Fischerrekao  je da je obavljen dobar i poslovan razgovor. "Objasnio sam austrijsko pravno stanovište. Odlučili smo da nećemo davati više komentara. Vjerujemo u sud, kazao je on."

U razgovorima su sa predsjednikom Austrije razgovarali član predsjedništva BiH Željko Komšić te ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, koji je najavio da će ostati nekoliko dana u Beču i da "ima povjerenje u pravni sistem Austrije".

        

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije