Ljeto, ljeto... / Sladić otkrio: Da li nas uskoro očekuje šesti toplotni val?

18. 08. 2021. u 14:59:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Je li izvjestan novi toplotni talas ili slijedi stabilizacija vremena u Bosni i Hercegovini - otkrio je bh. meterolog Nedim Sladić.

“Nema nijedne osobe koja nije ovako dugo iščekivala kišu. Što se tiče ovog perioda sa nešto ugodnijim temperaturama zraka, on će potrajati još eventualno dva dana nakon čega ponovo slijedi novi priliv sve toplije zračne mase iz oblasti Mediterana što će onda usloviti povratak onog pavog ljeta”, kazao je Sladić za N1.

A kada je riječ o šestom toplotnom valu, meterolog pojašnjava:

"Vidjet ćemo kako će se stvari posložiti u vidu parametara koji se moraju ispuniti za šesti toplotni vlas, a to znači da pet dana zaredom temperatura zraka prelazi pet i više stepeni po definiciji tehničkih specifikacija Svjetske meteorološke organizacije. Šta to znači? Prosječna temepratura u većini gradova BiH se kreće između 26 i 29 stepeni. To su neke uobičajene vrijednosti. Sve iznad 31 u Bosni, a preko 33 stepena u Hercegovini se smatra početkom toplotnog vala".

Na pitanje šta nas očekuje u narednom periodu, rekao je:

"Nažalost, kiše više nema. Eventualno danas još neki lokalni pljusak u Hercegovini. Hajde da se nadamo da će pasti na onom području gdje je jučer i trebala da padne i gdje je bila najpotrebnija. Relativno se sušan period nastavlja i u septembru", dodao je Sladić.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (3)