Sladić: Još nekoliko dana se borimo s Babinim hukama, a od četvrtka...

0
I. S.
Sladić: Još nekoliko dana se borimo s Babinim hukama, a od četvrtka...
Foto: Privatni album/ Radiosarajevo.ba / Nedim Sladić

Proljeće je i zvanično stiglo prije nekoliko dana, ali se čini kao temperature i dalje pokazuju zimsko vrijeme. Zimske rukavice, jakne i kape još uvijek nismo odložili, dok se tek poneki cvijet stidljivo pokazuje na zelenim površinama.

Kako ne bi bilo više neudumica, kontaktirali smo poznatog meteorologa Nedima Sladića koji je za portal Radiosarajevo.ba rekao da li uskoro možemo očekivati toplije i sunčanije dane.

"Još nekoliko dana ćemo se boriti s Babinim hukama, odnosno, promjenjivim vremenom.

Od četvrtka poslijepodne smanjenje naoblake i definitivno dolazak ljepšeg vremena koje očekujemo tokom petka. U dane vikenda već situacija postaje zamršenija na modelima.

Postoji uslov da se nakratko naoblači i padne vrlo male kiše u nedjelju, ali to je upitno. Sigurno je da od četvrtka sa Zapada polako našim područjima probija se toplija zračna masa koja će uzrokovati porast temperature zraka i već u petak možemo očekivati dvocifrene vrijednosti najviših temperatura zraka u većem dijelu naše zemlje", rekao je Sladić.

Kako kaže, sigurno je da će biti promjena vremena na proljeće.

"Očekivati je da su ovo zadnji trzaji zime, ali svakako da će još biti prisutna hladna jutra. Važno je istaknuti da i prošlih godina ni u aprilu nismo prolazili bez nekog kraćeg, ali izraženijeg zahlađenja. Tako da se još u prvom dijelu aprila mogu pojaviti slična iznenađenja, ali, nadati se da neće napraviti veliku materijalnu štetu. Za sada, dobro stojimo, budući da behar nije još u punoj snazi. Nadati se da će voće izdržati sav naredni period. Nije bilo pretjerano toplo pa da ga izmami napolje, ali svakako, treba biti na oprezu", zaključio je Sladić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije