Slabosti eura otkloniti sad ili nikad

Radiosarajevo.ba
Slabosti eura otkloniti sad ili nikad

Slabosti eura moraju biti uklonjene "sad ili nikad", izjavila je danas njemačka kancelarka Angela Merkel, uoči ključnog samita Evropske unije o dužničkoj krizi u eurozoni . 

"Osnovne slabosti i pukotine u temeljima ekonomske i monetarne unije treba riješiti sad ili nikad. Ako ih riješimo sad, iskoristit ćemo priliku koju nam pruža ova kriza. U suprotnom, doživjet ćemo neuspjeh", rekla je ona u obraćanju donjem domu njemačkog parlamenta, Bundestagu. 

Merkelova je ocijenila da slabosti zajedničke evropske valute mogu biti uklonjene jedino promjenama evropskih ugovora, prenijela je agencija AFP. 

"Gdje piše da proces promjene ugovora mora da traje decenijama", istakla je njemačka liderka, dodajući da te promjene nikad nisu izvjesne jer mora da ih podrži svih 27 članica EU.
 
"Promjene moraju da osiguraju uspostavljanje kulture stabilnosti u Evropi, time što će evropske institucije, uključujući Evropski sud pravde, imati mogućnost da interveniraju u zemljama koje uporno krše pravila", istakla je Merkelova. 

Popodne će zastupnici u Bundestagu glasati o planu za povećanje obima 440 milijardi eura vrijednog evropskog fonda za pomoć prezaduženim članicama eurozone, javlja Tanjug. 

Na tržištu je prisutna zabrinutost da bi taj iznos mogao da bude nedovoljan da spriječi katastrofu ukoliko Italija zapadne u još dublje probleme zbog prezaduženosti.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije