Skupština Ze-Do kantona podržala zahtjeve Plenuma građana

Radiosarajevo.ba
Skupština Ze-Do kantona podržala zahtjeve Plenuma građana

Kolegij Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, u proširenom sastavu, danas je održao sjednicu na čijem dnevnom redu je, između ostalog, bilo informiranje o zahtjevima Plenuma građana Zeničko-dobojskog kantona. 

Sjednici Kolegija Skupštine su prisustvovali i predstavnici Plenuma koji su iznijeli svoja dva osnovna zahtjeve Kolegiju Skupštine. 

Njihovi zahtjevi su ukidanje ''bijelog hljeba'' funkcionerima, odnosno ukidanje novčanih naknada nosiocima izvršnih i zakonodavnih organa vlasti nakon prestanka obavljanja funkcije u trajanju od godinu dana i imenovanje mandatara, odnosno kandidata za premijera nove Vlade Kantona od strane Skupštine, koji bi bio nestranački kandidat, nekompromitovan i ekspert iz određene oblasti, sve u skladu sa odredbama Ustava i važećih propisa. 

Kolegij je podržao zahtjev za ukidanje novčanih naknada nosiocima izvršnih i zakonodavnih organa vlasti nakon prestanka obavljanja funkcije, ali zbog činjenice da je to pravo regulisano federalnim Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije Bosne i Hercegovine, Skupština Zeničko-dobojskog kantona nije nadležna za izmjenu navedenog zakona u pomenutom smislu. 

Kolegij je podsjetio da je ranije Skupština Zeničko-dobojskog kantona na sjednici održanoj 13. februara donijela Zaključak kojim je podnijela Inicijativu za izmjenu navedenog zakona u smislu da izabrani dužnosnici i nosioci izvršnih funkcija, nakon prestanka obavljanja javne funkcije, a do zasnivanja novog radnog ili ugovornog odnosa ili do ispunjenja uvjeta za penziju, prema općim propisima, imaju pravo na naknadu plaće koju su ostvarili dok su obavljali javnu funkciju u trajanju od šest mjeseci, umjesto 12 mjeseci, a s ciljem stabilizacije budžeta. 

Kolegij je, također, zauzeo stav da se posredstvom poslanika sa područja Zeničko-dobojskog kantona, koji su poslanici odnosno delegati u Parlamentu Federacije BiH, što prije pokrene inicijativa za izmjenu federalnog zakona s ciljem potpunog ukidanja navedenog prava. 

Kolegij je podržao i izneseni zahtjev predstavnika Plenuma građana Zeničko-dobojskog kantona, da se pristupi imenovanju mandatara, odnosno kandidata za premijera nove Vlade Kantona od strane Skupštine, koji bi bio nestranački kandidat, nekompromitovan i ekspert iz određene oblasti, te nakon toga i nove Vlade Kantona, a sve u skladu sa odredbama Ustava i važećih propisa. 

Odlučeno je da se u ponedjeljak, zakaže nova sjednica Kolegija, sa dnevnim redom, razmatranje daljih aktivnosti s ciljem postupanja po zahtjevima nezadovoljnih građana organiziranih u Plenum građana Zeničko-dobojskog kantona, te nastavak dogovora oko mogućeg termina zakazivanja sjednice Skupštine na kojoj bi bila razmatrana ostavka Vlade Zeničko-dobojskog kantona, javlja Radio Zenit. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije