Skupština u utorak o ukidanju Ombudsmana RS-a

Radiosarajevo.ba
Skupština u utorak o ukidanju Ombudsmana RS-a

Prijedlog zakona o prestanku funkcioniranja institucije Ombudsmana Republike Srpske – zaštitnika ljudskih prava, upućen je po hitnom postupku na razmatranje na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a u utorak, 15.decembra, prenosti Fena.

Ovim zakonskim aktom predviđeno je da Ombudsman Republike Srpske – zaštitnik ljudskih prava prestaje sa radom istekom roka od 60 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Donošenje ovog zakona jedan je od još nekoliko preostalih uvjeta za viznu liberalizaciju BiH.

Predloženim zakonom također se regulira način i vrijeme prestanka funkcioniranja institucije Ombudsmana RS-a, te pitanje ostvarivanja prava zaposlenih.

Radno-pravni status zaposlenih u Ombudsmanu RS-a rješavat će se u Ombudsmanu za ljudska prava Bosne i Hercegovine.

Ombudsman i njegovi zamjenici imaju pravo na plaću u periodu od šest mjeseci po prestanku rada institucije, a to pravo im prestaje i prije isteka ovog roka, ako zasnuju radni odnos.

Prijedlogom zakona o prestanku funkcioniranja institucije Ombudsmana predloženo je i da se nezavršeni predmeti zapisnički preuzmu u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Što se tiče budžetskih sredstava, ona bi se prenijela na budžetska sredstva Narodne skupštine, kao i osnovna sredstva i sitni inventar.

U obrazloženju ovog zakonskog akta se navodi da, budući da je izvršen izbor i imenovanje ombudsmana Bosne i Hercegovine, a uvažavajući gore navedene činjenice, smatra se da je potrebno da se ovaj zakon, u formi prijedloga, usvoji po hitnom postupku.

Sličan zakonski akt i ranije je u više navrata upućivan na usvajanje Narodnoj skupštini RS-a, ali nijednom nije dobio potrebnu većinu.

radiosarajevo.ba
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije