Skupština KS: Revizorski izvještaj negativan, slijede krivične prijave?

Radiosarajevo.ba
Skupština KS: Revizorski izvještaj negativan, slijede krivične prijave?

Na prethodnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo zadnja tačka dnevnog reda o kojoj su zastupnici raspravljali bile su preporuke Ureda za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine date u Konačnom izvještaju o reviziji finansijskih izvještaja budžeta Kantona Sarajevo za 2012. godinu.

Tokom rasprave zastupnici su ukazali na to da je ovakva tačka dnevnog reda trebala biti na početku sjednice budući da se radi o tome da je revizorski izvještaj negativan te da bi se iz njega trebali izvući zaključci da se ponovo ista situacija ne bi dogodila.

Zastupnik Naše stranke Predrag Kojović je kazao da ovaj izvještaj ukazuje na određene sistemske greške i malverzacije koje su se radile u 2012. zbog čega očekuje da se takve greške rade i u ovom mandatu.  Naveo je primjer da ministar unutrašnjih poslova KS-a nema pravo da ima veću plaću od ostalih ministara jer nije uposlenik MUP-a nego Vlade KS-am piše novinska agencija Fena.

“Mi umjesto da razgovaramo o ovim stvarima mi produžavamo situaciju jer ministar prima platu. Tu su i nepravilnosti oko školovanja vozača i ministra da postanu eksperti međunarodnog prava i odnosa. Potpuno sam ubijeđen da su ti procesi nastavljeni i danas i šteta je što Vlada nije išla decidirano kroz izvještaj i vidjela koje su to slučajevi koji zavređuju da se eventualno upute Tužilaštvu, a odnose se na rad Vlade i koje su to prakse koje se moraju prekinuti”, istaknuo je Kojović.

Samostalni zastupnik Besim Mehmedić ukazao je na nepravilnosti koje se odnose na primjenu Zakona o javnim nabavkama navodeći da je u izvještaju rečeno da je Ministarstvo saobraćaja KS-a za sanaciju tramvajske pruge potrošilo novac nezakonito bez procedure. “Zašto Vlada KS-a nije našla za shodno da ovaj izvještaj tretira kao važnu stvar u odnosu na ono šta radi i šta će se dalje raditi jer je javni novac od milion KM potrošen na nezakonit način.”

Mehmedić smatra da Izvještaj Skupština ne smije zanemariti, dodajući da bi Vlada na ovakve izvještaje trebala adekvatno reagirati i uputiti krivičnu prijave protiv onih koji su odgovorni za u izvještaju navedene nezakonitosti.

Predsjednik Kluba zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Skupštini KS-a Nedžad Fazlija smatra da sve dokumente,a ne samo izvještaj, koji ukazuju na nezakonitosti treba dostaviti Tužilaštvu, posebno jer je ukazano na nerealno planiranje i trošenje budžeta.

Predsjednik Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini KS-a Elmedin Konaković je istaknuo da na preozbiljnoj tački nedostaje koncetracije, a i kvorum za rad je upitan te nije moguće ozbiljno i argumentirano razgovarati. Predložio je da se sjednica prekine da bi se ovaj izvještaj analizirao jer bi on trebao biti smjernica kako ove godine da se ne prave iste greške.

Inače, u izvještaju između ostaloga stoji da finansijski izvještaj budžeta Kantona Sarajevo ne prikazuje istinito i objektivno, po svim bitnim pitanjima, stanje imovine i obaveza na dan 31. decembra 2012. godine, rezultate poslovanja i izvršenja budžeta, za godinu koja se završava na taj dan u skladu s prihvaćenim okvirom finansijskog izvještavanja, odnosno Uredbom o računovodstvu budžeta u FBiH i Pravilnikom o finansijskom izvještavanju i godišnjem obračunu budžeta u FBiH.

Finansijsko poslovanje Kantona Sarajevo u toku 2012. godine nije bilo u svim materijalno značajnim aspektima usklađeno s važećom zakonskom regulativom.

Ukazano je da visokoškolske ustanove nisu uključene u sistem trezorskog poslovanja u skladu sa Zakonom o trezoru u FBiH i Zakonom o budžetima u FBiH, te Kanton nema nadzor i kontrolu nad trošenjem javnih sredstava i prihoda koje iste ostvare iz vlastite djelatnosti. Također, pokrenute su tužbe protiv Kantona po osnovu radnopravnih odnosa uposlenih koji se finansiraju iz budžeta Kantona s vrijednošću spora 47.660.448 KM bez kamata i troškova spora, od čega su tužbe u 2012. godini 29.631.203 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije