Skupština KS prihvatila izvještaje o Općoj bolnici i Pravobranilaštvu

3
Radiosarajevo.ba
Skupština KS prihvatila izvještaje o Općoj bolnici i Pravobranilaštvu
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Opća bolnica u Sarajevu

Skupština Kantona Sarajevo je danas, na drugom nastavku svoje 45. sjednice, dala saglasnost na osnivanje naučnoistraživačkog instituta za biomedicinski inžinjering, medicinske uređaje i vještačku inteligenciju Verifikacionog laboratorija „Verlab“ d.o.o. Sarajevo, kao ustanove pod nazivom "Naučnoistraživački institut Verlab za biomedicinski inžinjering, medicinske uređaje i vještačku inteligenciju".

Kako je istaknuto iz Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS, osnivanje ovog instituta će doprinijeti osnaživanju materijalno-tehničkih kapaciteta za naučnoistraživački rad na području Kantona Sarajevo, uz mogućnosti saradnje postojećih univerziteta u KS sa novoosnovanim institutom.

Institut će predstavljati naučnoistraživačku infrastrukturu od interesa za cjelokupan sistem naučne djelatnosti i visokog obrazovanja, a rezultati njihovih istraživanja predstavljat će javno dobro, uz uvjet poštovanja prava intelektualne svojine.

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Istaknuto je da osnivanje instituta neće predstavljati novi zahtjev za budžetsku podršku Kantona Sarajevo, dok će preko njega biti moguće povlačiti i EU finansijska sredstva namijenjena za nauku i istraživanja.

Skupština KS prihvatila je danas Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju JU Opća bolnica "Prim.dr. Abdulah Nakaš" za 2020. godinu, kao i Izvještaj o radu Pravobranilaštva KS za isti period.

Ovim je okončana 45. sjednica Skupštine KS, a za danas je najavljeno održavanje i naredne, 46. radne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije