! / Skupština KS o komunalnim uslugama: Stanje u većini preduzeća bilo katarstofalno

24. 01. 2019. u 19:14:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 6

Skupština Kantona Sarajevo nakon devet sati rasprave nije prihvatila izvještaje o poslovanju kantonalnih javnih preduzeća za 2017. godinu, a radi se o preduzećima: Vodovod i kanalizacija, Rad, Tržnice-pijace, Toplane, Sarajevogas i Park. Prihvaćen je samo izvještaj KJKP Pokop.

Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković je ocijenio da je stanje u većini preduzeća bilo katarstofalno, ni danas se nije puno promijenilo ali da je znatno bolje i promjene su vidljive.

Promjene se odnose na rad cjelokupnog sistema koji je servis građanima, zdravstvo, komunalne usluge i druge, a Konaković je naglasio da oni oni koji žele napraviti napredak moraju imati sinergiju i dobru politiku koju moraju da vode.

„Govorimo o povjerenju njihovih upravljačkih struktura, a svaki sadašnji direktor je bolji nego što su bili prethodni. Ovdje se mjere dvije stvari - zadovoljstvo komunalnom uslugom i finansijski efekti rada“, zaključio je Konaković.

Zastupnica SDP BiH Segmedina Srna-Bajramović ukazala je na važnost i uticaj koji komunalna privreda ima na ostali dio privrede u KS, te naglasila da se konačno moraju pokrenuti ozbiljne i mjerljive reforme u tom segmentu, što se godinama izbjegava.

„Bez obzira na svu složenost situacije, postoji veliki broj malih problema koji mogu poslati potpuno drugačiju poruku i otvoriti perspektivu novog povjerenja korisnika u sistem, a samim tim i većoj naplati, rastu budžeta, te intenziviranju investicija u smislu pojedinačnog razvoja svake od firmi kao i rastu konkurentnosti privrede u cjelosti“, kazala je Srna-Bajramović.

Nakon glasanja data je pauza nakon koje će zastupnici imati priliku da čuju izvještaj o poslovanju za 2017.godnu KJP Sarajevo - šume, Centar Skenderija, ZOI '84 Olimpijski centar Sarajevo, Veterinarska stanica, Poljoprivredno dobro Butmir d.o.o. Sarajevo - Ilidža za 2017. godinu.

Predsjedavajući Konaković je već najavio da će sutra u nastavku sjednice biti razmatrani izvještaji zdravstvenih kantonalnih institucija.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA