Skupština KS danas o radu KCUS-a, Opće bolnice, UNSA...

2
Fena
Skupština KS danas o radu KCUS-a, Opće bolnice, UNSA...
FOTO: Radiosarajevo.ba / Skupština KS / Arhiv

Nacrt zakona o podršci povratnicima u Srebrenicu, bit će razmatran na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo.

Zakonom se uređuju mjere za ubrzanu obnovu i razvoj Srebrenice, podrška održivom povratku, a odnose se na sve osobe prijavljene na području općine Srebrenica, podršku žrtvama genocida počinjenog u Srebrenici, članovima njihovih porodica.

Nacrt, između ostalog, predviđa formiranje ureda za podršku u Srebrenici, pravo na besplatno višeškolsko, odnosno dodiplomsko i postdiplomsko obrazovanje, besplatan smještaj u studentskom domu, pravo na besplatnu pravnu pomoć i, pravo na besplatno zdravstvo, stimulaciju privrede te smanjene troškove najma poslovnog prostora i drugo.

Vlada KS će tim zakonom izdvojiti i posebna sredstva za dokumentovanje i istraživanje genocida i posljedica, s posebnim osvrtom na Srebrenicu.

Roditelji ili staratelji prijavljeni u Srebrenici koji imaju troje ili više maloljetne djece imaju pravo na mjesečnu naknadu po djetetu u visini od 15 posto od prosječne neto plate na području Federacije BiH. Porodilje će imati pravo na jednokratnu naknadu u visini od dvije prosječne plate na području FBiH.

Na dnevnom redu sjednice je Informacija o epidemiološkoj situaciji u Kantonu Sarajevo, a po hitnom postupku će biti razmatran Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o preuzimanju, izmjenama i dopunama Zakona o zakupu poslovnih zgrada i prostorija.

Također će biti razmatran Prijedlog odluke o potvrđivanju ministara u Vladi KS, kao i Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o donošenju Kantonalnog plana zaštite okoliša KS.

Pred zastupnicima su i izvještaji o radu i finansijskom poslovanju za 2019. godinu 14 zdravstvenih institucija: Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, KCUS-a, Psihijatrijska bolnica KS, Zavod za zdravstvenu zaštitu zaposlenika MUP KS, Opća bolnica "Prim dr. Abdulah Nakaš", Zavod za hitnu medicinsku pomoć, Zavoda za javno zdravstvo KS, Zavod za medicinu rada KS, Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS, Zavod za bolesti ovisnosti KS, Dom zdravlja KS, Apoteke Sarajevo, Zavod za zaštitu zdravlja studenata UNSA, Zavod za sportsku medicinu KS.

Također je na dnevnom redu i Izvještaj o realizaciji Plana povratka u i iz Kantona Sarajevo za prošlu godinu, sa osvrtom na problematiku osiguranja alternativnog /privremenog smještaja i Plan povratka u i iz Kantona Sarajevo za 2021. godinu;

Pred zastupnicima je Izvještaj o korištenju sredstava Tekuće rezerve iz Budžeta KS za period od januara do decembra 2020. godine, kao i Izvještaj o radu Kantonalnog i Općinskog suda u Sarajevu za 2020.

Zastupnici, ali i građani koji sjednicu prate uživo, imat će priliku da se informišu o stanju kriminaliteta, javnog reda i mira i sigurnosti u saobraćaju na području Kantona Sarajevo za period januar – mart ove godine, najavljeno je iz Službe za protokol i press KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije