Skuplje od Sarajeva: Ovo su nove cijene karti javnog prijevoza u Banjoj Luci

0
Radiosarajevo.ba
Skuplje od Sarajeva: Ovo su nove cijene karti javnog prijevoza u Banjoj Luci
Foto: Ringier / Arhiv

Skupštinska većina na današnjoj sjednici usvojila je novi cjenovnik za javni prijevoz u Banjoj Luci.

Cijena pojedinačne karte u jednom smjeru koja se kupuje u autobusu je 2,30 KM, dok je set od pet karata 9, 70 KM. Jedinstvena mjesečna karta za radnike iznosit će čak 78 KM.

Osim ovih cijena, mjesečna karta za jednog prevoznika za radnike iznosi 57 KM, za studente i đake 39 KM, penzioneri će kartu plaćati 17 KM, djeca poginulih boraca koji pohađaju srednju školu i fakultet će plaćati 17 KM, kao i invalidi prve i druge kategorije će plaćati takođe 17 KM.

Snijeg u aprilu: Zimska mećava na Vlašiću, pogledajte snimak

Snijeg u aprilu: Zimska mećava na Vlašiću, pogledajte snimak

Jasmila Žbanić se žali na rad Željeznica FBiH: Voz je krenuo, iako sam upozorila na opasnost

Jasmila Žbanić se žali na rad Željeznica FBiH: Voz je krenuo, iako sam upozorila na opasnost

Za jedinstvenu mjesečnu kartu studenti će platiti 51 KM, dok će penzionere ona koštati 28 KM, piše Srpskainfo.

Kada je u pitanju prigradski prevoz, pojedinačna karta u jednom smjeru iznosiće 2,30 KM, a na relacijama dužim od 10 do 15 kilometara, karta će koštati 3,5 KM.

Gradonačelnik Draško Stanivuković rekao je kako je javni prevoz svakako najveći interes grada, te da bez toga nema funkconisanja grada.

"Odvijanje javnog prevoza je bilo upitno u narednom mjesecu. Ja sam se trudio da na sve moguće načine ne dozvolim da ostanemo bez javnog prevoza, iako su nas tjerali tim putem. Bitno je da kažem da će Grad nastaviti da finansira karte za učenike iz porodica sa 4 i više djece, popuste za penzionere i slično. Izmjena cjenovnika koji je usvojen je u pogledu radničkih karata, ali već je 90 posto preduzeća pristalo da to plati za svoje radnike, da oni preuzmu teret poskupljenja", dodao je Stanivuković.

Podsjetimo, u Sarajevu - glavnom bh. gradu, cijena karte tramvaja u jednom pravcu iznosi 1,60 ili 1,80 KM - zavisno da li kupujete u tramvaju ili na trafici.

Cijena autobusa, zavisno od vrste i u kojem pravcu idete, kreće se od 1,60 do 2 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije