Skup podrške u Sarajevu: Dudaković i ostali su oslobađali BiH od fašizma

E. H.
Skup podrške u Sarajevu: Dudaković i ostali su oslobađali BiH od fašizma
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Skup podrške Atifu Dudakoviću i saborcima u Sarajevu
Na Trgu Baščaršije u glavnom gradu Bosne i Hercegovine počeo je skup podrške legendarnom komandantu Petog korpusa Armije RBiH Atifu Dudakoviću i njegovim saborcima, nakon hapšenja zbog sumnje da su počinili ratne zločine.

Nekoliko desetina građana okupilo se u srcu Sarajeva kako bi, uz patriotske pjesme, iskazali podršku generalu Dudakoviću i ostalim uhapšenih, nakon što je uhapšen pa pušten na slobodu netom prije prvomajskih praznika.

"Moramo jasno reći da jedinice Armije RBiH; predvođene generalom Dudakovićem, nisu osvajale Ključ, Sanski Most, Bosanski Petrovac, već da su oslobađali ove bh. gradove od fašizma koji Europa ne pamti od nacističkog, Hitlerovog režima", kazao je organizator skupa podrške, bivši pripadnik Armije RBiH i dobitinik najvišeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan Samir Petrović.

On je dodao i kako organiziranje skupa podrške generalu Dudakoviću i njegovim saborcima pokazuje da Sarajevo ne pristaje na izjednačavanje krivice i falsificiranje historijskih činjenica, pozivajući sve one kojima je stalo do istine o ratu u BiH da tome posvjedoče.

Ranije, nakon što je skup najavljen, Dudakovićev advokat Asim Crnalić istaknuo je da nema razloga za organiziranje tog skupa u Sarajevu jer će on, kako je kazao, donijeti više štete nego koristi.

Podsjećamo, Dudaković i ostali uhapšeni su u velikoj akciji Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA, koja je provedena na području BiH u petak, 27. aprila. Iz Tužilaštva BIH su ranije saopćili da su prema nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine policijski službenici SIPA-e na području USK-a i drugih kantona uhapsili Dudakovića i još 12 dužnosnika i pripadnika Petog korpusa Armije RBiH. O svemu tome ste mogli čitati pod naslovom Bihać / Uhapšen Atif Dudaković, bivši komandant Petog korpusa Armije BiH. Nakon gotovo tri dana provedena u pritvoru, Dudaković i njegovi saborci pušteni su da se brane sa slobode, a pošto je Sud BiH odbio zahtjev Tužilaštva da Dudaković i ostali budu pritvoreni na mjesec dana.

Osobe koje su pod istragom osumnjičene su za kaznena djela zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH, a osumnjičeni Atif Dudaković i za kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH.

Provedena akcija rezultat je dugotrajne i temeljite istrage Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, tokom koje je saslušano je više stotina svjedoka i prikupljeno nekoliko stotina dokaznih materijala, uključujući arhivske dokumente, video-snimke, kao i dokazne materijale vezane za ekshumacije i identifikacije ubijenih osoba.

Ratni zločini koji su predmet istrage, odnose se na stradanje više stotina žrtava, civila i zarobljenih vojnika srpske nacionalnosti, sa područja Zapadnokrajiških općina, tokom 1995. godine, kao i ratne zločine protiv civilnog stanovništva bošnjačke nacionanosti, pripadnika AP Zapadna Bosna, tokom 1994. godine.

Hapšenje Dudakovića naišlo je na veliki osudu velikog dijela bh. javnosti, koji ističe da iza hapšenja Dudakovića i ostalih stoje politički razlozi, a ne ono što se navodi u izvještavanjima iz Tužilaštva.

Do sada su skupovi podrške Dudakoviću i drugima održani u više bh. gradova, uključujući Bihać, Zenicu, Tuzlu i Mostar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije