Skup četnika u višegradskom selu Draževina

Radiosarajevo.ba
Skup četnika u višegradskom selu Draževina
Skup u Draževini, odnosno - Undruljama (Foto: San)

U višegradskom selu Undrulje, koje je tokom rata promijenilo ime u Draževina, prekjučer se okupilo oko 800 pripadnika četničkog Ravnogorskog pokreta na obilježavanju 64. godišnjice hapšenja četničkog vođe Draže Mihailovića, javlja dnevni list San.

Prvo su vijenci položeni na „spomenik braniocima" u centru Višegrada, a potom su se ravnogorci prebacili u Undrulje. Dušan Sladojević, predsjednik Ravnogorskog pokreta Republike Srpske kazao je da je glavni cilj da se u Beogradu otkrije i obilježi mjesto gdje je Mihailović sahranjen uz napomenu da je to Ada Ciganlija, koja će se ubuduće zvati Dražina Ada.

Dolazak brojnih sveštenika na prekjučerašnji skup tumači se blagoslovom koji je Srpska pravoslavna crkva dala ovoj četničkoj manifestaciji.

„Zašto je četnički pokret preimenovan u Ravnogorski pokret? Pošto smo mi srbočetnička elita, uzeli smo taj naziv da se zna da mi nismo obični nego Dražini četnici“, rekao je na skupu sveštenik Rajko Cvetković, koji je predstavljen kao „duhovnik Ravnogorskog pokreta Višegrad".

On se u svom govoru bavio političkim temama i naglasio je da „srpskom rodu nema izbavljenja dok i posljednji komunista ne izdahne i dok pravoslavna Rusija ne ispravi istorijsku grešku, a na putu je da to učini, i zato tražimo od vlasti Srbije i Republike Srpske da se ne ulazi u NATO".

On je govorio i o Ejupu Ganiću naglasivši da su „svi Bošnjaci ustali da ga odbrane i vidi se da su oni od nas nastali, ne samo što pričaju našim jezikom nego čine i ponavljaju iste greške kao i mi Srbi".

On je dodao da su ravnogorci uvijek budni i neće se uspavati „sve dok se srpski kralj ne zacari i ne ujedini sve srpske zemlje pod jednu krunu".

On je dodao da će Bošnjaci za 50 godina, a možda i prije stajati usred Sarajeva kod spomenika Fikretu Abdiću i žaliti što je njegova ideja o očuvanju BiH propala, naglasivši da „vehabije jesu problem islamske zajednice i pogotovo nedorečene BiH pošto se ponašaju kao država u državi, a ravnogorci nisu problem ni RS ni Srpske pravoslavne crkve jer smo svi mi vjerna djeca njihova".

san.ba/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije