Škrijelj: Mogući masovni protesti na koje bih pozvao hiljade studenata i profesora

0
Fena
Škrijelj: Mogući masovni protesti na koje bih pozvao hiljade studenata i profesora
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Rifat Škrijelj

Postoji mogućnost organizovanja masovnih protesta, uz poštivanje epidemiološko-higijenskih mjera, na koje bih pozvao 2.600 zaposlenih na UNSA i više od 22.000 studenata, izjavio je danas rektor Univerziteta u Sarajevu (UNSA) Rifat Škrijelj

"Ovo je posljednji trenutak kada dižemo svoj glas kao Univerzitet i od danas sam i ja u protestima kao rektor na strani studenata koji imaju opravdane zahtjeve, jer ne želim da nas više iskorištavaju uzimajući novac, a ne radeći, uposlenici Medicinskog fakulteta UNSA i Kliničkog centra UNSA koji su uskratili pravo studentima na školovanje", kazao je Škrijelj na press konferenciji, organiziranoj povodom protesta studenata.

Pojasnio je da bi protesti bili ogranizovani u grupama po 60 osoba, što znači da bi od Ilidže do centra grada bilo nekoliko hiljada takvih grupa.

"Ako ovako nastave da rade Medicinski fakultet UNSA i Klinički centar UNSA naše građane ubrzo neće imati ko da primi na pregled", istakao je Škrijelj.

Dodao je da ne isključuje mogućnost da će možda već iduće sedmice sazvati hitnu sjednicu Senata Univerziteta u Sarajevu i tražiti razmatranje obustave rada Univerziteta u znak solidarnosti sa studentima.

"Ukoliko studentima Fakulteta zdravstvenih studija, Stomatološkog i Farmaceutskog fakulteta, te Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja, za koje je Medicinski fakultet odbio izvoditi nastavu, ne bude uspostavljena nastava do kraja ove sedmice, ti fakulteti će angažovati profesore sa drugih univerziteta", rekao je Škrijelj.

Naglasio je da će Univerzitet tražiti od Vlade KS da sredstva budu skinuta sa budžeta Medicinskog fakulteta UNSA i Kliničkog centra UNSA i preusmjerena za plaćanja profesora koji žele raditi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije