Sklopljen 'savez za poštovanje Daytona'

Radiosarajevo.ba
Sklopljen 'savez za poštovanje Daytona'


Ključni prioriteti političkog saveza Srpske radikalne stranke Republike Srpske /SRS RS/ i Srpske napredne stranke /SNS/ u RS odnose se na poštivanje izvornih principa Dejtonskog sporazuma i ustavnih uređenja Srpske i BiH.

Predsjednik SRS RS Milanko Mihajlica rekao je danas na konferenciji za novinare u Banjaluci da se ovaj politički savez, takođe, zalaže za vraćanje nadležnosti RS u skladu sa izvornim Dejtonom, što podrazumijeva nadležnosti u oblasti odbrambene, bezbjednosne politike i pravosuđa.

"Politički savez traži povratak izvornih Dejtonskih nadležnosti RS ili omogućavanje građanima Srpske da se na referendumu izjasne o budućnosti RS", istakao je Mihajlica, dodajući da je uvjeren da najveći broj građana RS smatra da bi najbolje rješenje za budućnost RS bila njena nezavisnost ili ujedinjenje sa Srbijom.

Mihajlica je rekao da se politički savez ove dvije stranke zalaže za ulazak BiH u EU , ali da se time ne smije na bilo koji način dovoditi u pitanje budućnost Srpske i njene nadležnosti.

"Potrebno je da se građani Srpske na referendumu izjasne o ulasku u EU i NATO", naglasio je Mihajlica.

Prema njegovim riječima, prioriteti ovog političkog saveza su i oporavak ekonomije i depolitizacija privrede, pravilno funkcionisanje pravne države i revizija privatizacije, poboljšanje obrazovanja, nauke i kulture, bolje zdravstvo, socijalna i demografska politika, odnos sa Srbijom i Crnom Gorom i zemljama regiona i profesionalizacija medija.

Predsjednik SNS u RS Adam Šukalo rekao je da će ovaj politički savez ponuditi saradnju sa svim opozicionim političkim strankama u Srpskoj i pripremu za lokalne izbore koji će biti održani naredne godine.

Predsjednik SNS u Srbiji Tomislav Nikolić, predsjednik SRS RS Milanko Mihajlica i predsjednik SNS u RS Adam Šukalo potpisali su 27. jula sporazum o formiranju političkog saveza SRS RS i SNS-a u RS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije