Skijaška sezona u BiH je počela: Ovo su cijene smještaja, hrane i pića na Vlašiću

2
Radiosarajevo.ba
Skijaška sezona u BiH je počela: Ovo su cijene smještaja, hrane i pića na Vlašiću
Foto: Hercegovina.info / Vlašić

Ljubitelji snijega i zimskih sportova u Bosni i Hercegovini posljednjih dana ipak su došli na svoje. Na većini planina skijališta otvaraju svoja vrata.

Tako je u subotu, 13. januara, sezona skijanja početi na Vlašiću. Vrijeme je idealno, pa i sve veći broj posjetitelja ovih dana stiže na ovo poznato zimsko odredište.

Možemo slobodno reći kako se radi o destinaciji koja nije pretjerano skupa za domaće turiste, pa je zbog toga brojni biraju za svoj odmor.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Smještajni kapaciteti su popunjeni. Provjerena je cijena od jednom od apartmana. Za četiri dana boravka u apartmanu za pet osoba u samom centru izdvojit ćete 300 eura (više od 586 KM), odnosno 60 eura (više od 117 KM) po osobi za četiri dana, što bi značilo da je jedno noćenje za jednu osobu 15 eura (više od 29 KM), a što je itekako pristupačno, posebice za naš standard.

Kada je riječ o cijenama karata ta ski staze ona cjelodnevna iznosi 32, a poludnevna 25 KM. Noćno skijanje moguće je od srijede do subote, a karta iznosi također 25 KM.

Vlašić

Kada je riječ o cijenama hrane i pića one su dosta pristupačne.

Za jednu kafu izdvojit ćete tri KM. Sokovi se uglavnom prodaju po cijeni od 4 KM, od onih običnih, pa do cijeđene limunade. Ugrijati se možete toplim čajem za tri KM ili možda kuhanim vinom čija je cijena šest KM.

Kada su u pitanju jela i ona su dosta pristupačna, barem ona u "Vlašićkoj konobi". Veliki je izbor domaćih gotovih jela. Tako se sarma i grah mogu dobiti za devet KM. "Pojačani" grah s kobasicom je 10 KM, dok se gulaši kreću uglavnom oko 12 KM. Kada su u pitanju u BiH omiljeni ćevapi, za one male, odnosno "školske" potrebno je izdvojiti šest KM, a za veću porciju od deset ćevapa 12 KM. Roštiljska kobasica iznosi osam KM, a pljeskavica 12 KM. Za teleće pečenje izdvojit ćete 18 KM.

Vlašić

Usporedbe radi, na Olimpijskom centru Jahorina cijena kafe ide i do šest KM, a pivo se čak plaća i po osam KM. Cijena cjelodnevne skijaške karte je skoro tri puta skuplja nego na Vlašiću i iznosi 86 KM u samoj špici sezone. Izvan špice ona je nešto jeftinija i iznosi 79 KM.

Na Bjelašnici dnevna skijaška karta iznosi 47 KM.

Sve u svemu možemo reći kako je Vlašić jako pristupačna skijaška destinacija u kojoj se može provesti lijep i aktivan odmor.

Osim na Vlašiću, u subotu, 13, januara, skijaška sezona je počela i na Kupresu. Tamo su uz prirodni snijeg svoje odradili i topovi, pa će ljubitelji ovog skijališta od 13. januara mogu uživati.

Od ove sezone Kupres ima četiri skijaške staze. Naime, ovo ljeto su odrađene još dvije dodatne staze, odnosno 4,5 kilometra cjevovoda za umjetno zasnježavanje i 60 hidrantnih mjesta gdje se prikopčavju topovi. Time je zatvoren jedan krug gdje je kompletno skijalište pod umjetnim snijegom, odnosno četiri staze ukupne dužine 13 kilometara.

Dnevna karta za odrasle je 40 KM, a za djecu 28 KM. Kada je riječ o poludnevnim one su 28,50 KM za odrasle i 23,50 za djecu.

Što se tiče Blidinja, skijaška sezona još uvijek nije otvorena s obzirom na to da ovo omiljeno hercegovačko skijalište zavisi od prirodnog snijega, piše Hercegovinainfo.

Vlašić

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije