Skandalozno: Skupštine Srbije i entiteta RS potpisale dokument, formiraju zajedničko tijelo

8
Radiosarajevo.ba
Skandalozno: Skupštine Srbije i entiteta RS potpisale dokument, formiraju zajedničko tijelo
Foto: X.com / Stevandić i Orlić

Nevjerovatno, ali istinito. Predsjednik Narodne skupštine bh. entiteta RS Nenad Stevandić potpisao je danas u Beogradu sa predsjednikom Skupštine Srbije Vladimirom Orlićem Memorandum o formiranju Parlamentarnog foruma Srbija – Republika Srpska.

Nakon sastanka sa Orlićem, Stevandić je rekao da se danas piše "najljepši dio historije srpskih odnosa i da je zbog toga neizmjerno ponosan i sretan, jer je potpisan akt, kojim se formira zajedničko tijelo koje će činiti poslanici parlamenata Srbije i RS".

On je dodao da će ovo tijelo imati najmanje dva zasjedanja godišnje, usvajati akte koje će slati parlamentima Srbije i RS.

Jeste li i vi među njima? Tri rečenice koje izgovaraju najsretniji parovi na svijetu

Jeste li i vi među njima? Tri rečenice koje izgovaraju najsretniji parovi na svijetu

Prema njegovim riječima, od nastanka RS, ovo je i 'suštinski i formalno najveći i najozbiljniji dokument koji potpisuju Srbija i RS'.

"On nije usmjeren ni protiv koga, jer nema drugu konotaciju osim saradnje, razvoja, njegovanja zajedničkih vrijednosti, kulture, tradicije, ali i podrške jednih drugima na zaštiti, kako teritorijalnog integriteta Srbije, tako i dejtonskog integriteta, teritorijalnog kapaciteta i ustavnih nadležnosti RS", rekao je Stevandić.

Srbija i RS će, dodao je on, "prvi put imati zajedničko tijelo, koje će zasjedati i u skupštini Srbije i RS, donositi zaključke i preporuke, a imaće i svoj vlastiti poslovnik o radu koji će delegacije da usaglase".

I ovo je još jedna situacija u kojoj predstavnici vlasti iz manjeg bh. entiteta glume državu i potpisuju memorandume sa skupštinom druge države.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije