Sjednica PS BiH: Zastupnici odlučuju o radu Vijeća ministara i Tužilaštva

Fena
Sjednica PS BiH: Zastupnici odlučuju o radu Vijeća ministara i Tužilaštva
Zastupnici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na redovnoj sjednici koja je zakazana sutra razmatrat će niz izmjena zakonskih rješenja koja su predložili Vijeće ministara BiH i zastupnici ovog Doma.

Neke od najzanimljivijih izmjena u vezi su sa zakonom o upravi i administrativnim taksama, na prijedlog Vijeća ministara, dok je poslanik NDP-PDP-a Momčilo novaković predložio izmjene zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja, kako bi se uklonio propust u vezi s polaganjem vozačkih ispita.

Sadašnje izmjene zakona propisuju da pravo upravljanja motornim vozilom kategorija D i DE stiče osoba koje navrši 24 godine pod uvjetom da ima vozačku dozvolu potkategorija D1 ili D1E najmanje dvije godine. Time u naredne dvije godine niko u Bosni i Hercegovini ne bi ispunjavao uvjete za polaganje vozačkog ispita za D i DE kategorije stoga se predlažu izmjene kojima bi se osobama koje imaju vozačku dozvolu za kategoriju C omogućilo dobivanje vozačke dozvole za kategoriju D.

Nadalje, posebno će zanimljive biti tačke u okviru kojih će zastupnici razmatrati Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH, a kojeg je prethodno odbila Ustavno-pravna komisija, te Informacija o stanju pravosuđa u BiH, s posebnim osvrtom na borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Ističu se i Informacija o stanju javne zaduženosti, te Informacija o radu Tužilaštva BiH, koje bi sutra također trebale biti razmatrane.

Inače, ova sjednica bit će održana nakon što zastupnici završe ranije prekinutu sjednicu, na čijem dnevnom redu je ostalo još samo razmatranje materijala s oznakom "povjerljivo". Ovaj dio prethodne sjednice bit će razmatran bez prisustva javnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije