Sjednica NSRS o rezervnom sastavu policije i zakonu o javnom redu i miru

Fena
Sjednica NSRS o rezervnom sastavu policije i zakonu o javnom redu i miru
Foto: Fena / Ilustracija

Narodna skupština RS-a (NSRS) danas će raspravljati o izmjenama i dopuni zakona o policiji i unutrašnjim poslovima i javnom redu i miru.

Nacrtom zakona izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima u RS-u predviđeno je uspostavljanje rezervnog sastava policije.

Iz MUPRS-a tvrde da će to doprinijeti podizanju bezbjednosti na viši nivo, a naročito, kako su dodali, u periodu kada se očekuje povećanje intenziteta migrantske krize.

Zakonom je propisano da će policija rezervnog sastava imati ista ovlašćenja kao i policijski službenici redovnog sastava, a mijenjaju se i pojedina ovlaštenaj direktora policije.

Potpredsjednik bh.entiteta RS Ramiz Salkić ne smatra da postoje razlozi da RS ima rezervni sastav policije, jer taj bh. entitet u ovom trenutku ima oko 7.000 zaposlenih u MUP-u od kojih je svega oko 350 Bošnjaka i još manje Hrvata.

"Rezerverni sastav policije ne treba građanima, već politici koja se provodi", rekao je on.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragam Lukač tvrdi da nema apsolutno ništa protiv da Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova ili bilo koji kanton u Federaciji BiH uspostavi rezervni sastav policije.

"Svaki policajac više na našim ulicama znači bezbjednost, pa bio on i rezervni policajac, koji će zajedno raditi s aktivnim policajcem", tvrdi on.

Potvrdio je da će rezervni sastav policije u RS-u brojati 20 posto pripadnika od ukupnog broja redovnog sastava, a to znači da bi u tom entitetu moglo da bude oko 1.000 pripadnika rezervnog sastava, koji, kako kaže, neće odmah u startu svi biti regrutovani, već njih 100-200, kako bi prošli obuku, dobili uniformu i bili plaćeni kada budu pozvani na izvršenje zadatka.

Kazao je i da će im naknada iznositi 80 posto prosjećne plaće u RS-u, zavisno koliko dana će biti angažovani.

Protiv usvajanja Nacrta zakona o izmjenama Zakona o javnom redu i miru, kojim se, između ostalog, kao prekršaj javnog reda i mira predviđa „neovlašćeno fotografisanje ili snimanje kojim se ometa službenik dok vrši svoje dužnosti“, je medijska zajednica, nevladin sektor, kao i opozicionari, koji traže povlačenje zakona iz parlamentrane procedure.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS odbacili su tvrdnje da se izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru u RS-u ”uvode nove represivne mjere prema novinarima".

Da bi se, kako dodaju, smatralo da je učinjen prekršaj potrebno je da određeno lice neovlaštenim fotografisanjem ili snimanjem ometa i spriječava službenike dok vrše svoje dužnosti.

Iz Delegacija Evropske unije i Ured specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini također su izrazili zabrinutost da bi nacrt izmjena i dopuna Zakona o javnom redu i miru RS, ukoliko bude usvojen, negativno utjecao na ostvarivanje osnovnih sloboda u RS-u, posebno slobode izražavanja i slobode okupljanja.

Na predloženom dnevnom redu sjednice Narodne skupštine RS su 22 tačke, među kojima i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o platama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske – po hitnom postupku.

Zasjedanje će trajati tri dana, a ukoliko ne budu apsolvirane sve tačke nastavak će biti 23., 24. i 25. aprila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije