Sjednica Federalnog parlamenta odgođena zbog nedostatka kvoruma

Radiosarajevo.ba
Sjednica Federalnog parlamenta odgođena zbog nedostatka kvoruma

Zajednička komisija oba Doma Federalnog parlamenta na današnjoj sjednici nije imala kvorum za donošenje odluka koje se tiču pitanja vitalnog nacionalnog interesa.

Zbog činjenice da čak sedam od ukupno 14 članova ove Komisije nije došlo na sjednicu, zaključeno je da se njeno održavanje odgodi za kraj augusta.

Inače, ova Komisija je danas trebala usaglasiti pokrenuta pitanja o zaštiti vitalnog nacionalnog interesa, a koja se tiču izglasavanja nepovjerenja Vladi FBiH, imenovanja Upravnog odbora RTV FBiH te imenovanja Šahbaza Džihanovića za sudiju Ustavnog suda Federacije.

Prema proceduri, ukoliko ova komisija jednoglasno utvrdi da pokrenuta pitanja ne spadaju u domen vitalnog nacionalnog interesa, odluke se smatraju usvojenim. U svim ostalim slučajevima, ovi zahtjevi idu pred Ustavni sud FBiH.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH Radoje Vidović (HDZ BiH) kazao je novinarima kako mu je žao da nije došlo do sjednice Komisije, čime je samo prolongirano rješenje ovih pitanja, piše Avaz.ba.

Inače, na sjednicu nisu došli predstavnici SDP-a, SDA, NSRzB, SBiH i HDZ 1990.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije