Sjećanje na komandanta Armije BiH Nesiba Malkića

Fena
Sjećanje na komandanta Armije BiH Nesiba Malkića
Na platou Nišićke visoravni danas je odata počast, proučena Fatihu i položeno cvijeće na mjestu pogibije komandanta Armije Bosne i Hercegovine Nesiba Malkića, dobitnika najvećeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan".

Počast su mu odali federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, savjetnik člana Predsjedništva BiH Dževad Mahmutović, potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić, general Armije RBiH Salih Malkić i saborci iz kantona i općina BiH te delegacije boračkih udruženja koja baštine tradiciju Armije RBiH.

Ministar Bukvarević je istakao da su komandant Malkoč i njegovi saborci dali živote za BiH i slobodu njenih građana te je podsjetio da su samo istinski heroji, kakav je bio Nesib Malkoč i ostali pripadnici Armije RBiH, uložili nadljudske napore u odbrani ovog koridora i cijele državre.

"Nismo željeli ni rat ni sukobe. Agresor na BiH je provodio sve aktivnosti na uništenju BiH kao države i Bošnjaka kao naroda. Naši bosanski šehidi su nam ostavili u amanet državu BiH, u kojoj će biti poštovani ljudska prava i slobode", kazao je Bukvarević.

Podvukao je da je čuvanje takve države obaveza svih kao što je i trajna zadaća obilježavati ovakve datume i ličnosti iz odbrambeno-oslobodilačkog rata te poslati poruke da su patrioti zajedno, saopćeno je iz Ureda Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću.

Nesib Malkić posthumno je odlikovan Ordenom heroja oslobodilačkog rata 1994. godine. Ukopan je u Gornjim Dubravama, gdje je i rođen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije