Sjećanje na 11. juli: 'Istina nama, kazna zločincima'

Radiosarajevo.ba
Sjećanje na 11. juli: 'Istina nama, kazna zločincima'

U znak sjećanja na 11. juli 1995. godine kada se dogodio najkrvaviji genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, danas će se održati mirni protest u Tuzli, kada će se kolona okupiti na Pingi, odakle će krenuti do Gradske česme, odnosno do Trga žrtava genocida Srebrenice u Tuzli uz poruku "Istina nama, kazna zločincima".

Mirni protest organizira Udruženje građana Žene Srebrenice, kojem će se pridružiti Džemat Gornji Rainci, udruženje Sumeja i ostali građani.

Tog dana je 42.000 stanovnika Srebrenice Zaštićene zone Ujedinjenih nacija napaćenih troipogodišnjom opsadom predato u ruke četnicima.

Kao ishod ove krvave epizode u kojoj su organizacije ujedinjenih nacija, Evropska unija i većina zapadnih zemalja odigrale sramnu ulogu, ubijeno je i izmasakrirano preko 10.000 naših najdražih iz ZZ Srebrenica.

"Organizacija ujedinjenih nacija, Evropska unija, svijet, nikada neće sprati ovu crnu mrlju iz historije čovječanstva, a mi, porodice čiji su članovi na najbrutalniji način pobijeni iz Zaštićene zone Srebrenica nećemo nikada zaboraviti ni oprostiti", saopštilo je Udruženje građana Žene Srebrenice.

Punih 19. godina od genocida navršilo se 11. jula 2014. koji su počinili JNA, vojska i policija RS-a, a zločinci još uvijek slobodno se kreću na prostorima Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

"Masovne i sekundarne grobnice još uvijek su ne ekshumirane, posmrtni ostaci još ne pokupljena po vrletima RS-a, jer mnogi prostori nisu deminirani, kako bi se došlo do posmrtnih ostataka koja su poginula i ostala na površini punih 18 godina i većina posmrtnih ostataka neidentifikovana", istakli su iz Udruženja građana Žene Srebrenice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije