Sjajno rješenje nakon poplava: BiH ima luku koja može biti alternativa Pločama

3
Radiosarajevo.ba
Sjajno rješenje nakon poplava: BiH ima luku koja može biti alternativa Pločama
Foto: Screenshot / Youtube / Luka Ploče

Nesreća koja je pogodila Jablanicu i okolna mjesta prouzrokovala je isključenje iz upotrebe željezničke pruge koja je bila ključna ruta za snabdijevanje Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona.

U ovoj situaciji, Luka Brčko se nameće kao alternativna opcija za transport robe koja je prethodno korištena.

Perica Josić, direktor Luke Brčko, ističe da luka ima potrebne kapacitete i spremna je za veliki obim pretovara. Također se nada da će u budućnosti Luka Brčko postati primarno rješenje za transport, umjesto samo alternativnog puta.

BH Meteo objavio vremensku prognozu koja će obradovati mnoge: Evo kakav će nam biti kraj oktobra

BH Meteo objavio vremensku prognozu koja će obradovati mnoge: Evo kakav će nam biti kraj oktobra

"Trenutno se rade promjene ruta snabdijevanja i sve zavisi od rješenja prekomorskih kompanija čiji brodovi su dovozili robu do Luke Ploče.

Sada je pitanje da li će ti brodovi i dalje ići na Luku Ploče, da li će ići na Split, ili eventualno na Konstancu. Ako se svi ti brodovi preusmjere na Konstancu (luka u Rumuniji), onda je logično rješenje da će sve te robe biti pretovarene preko Luke Brčko", kazao je Josić za RTV HIT.

Dodao je da su u stalnom kontaktu s komitentima i da  su na dobrom putu da se to i ostvari.

"U nekih šest mjeseci ja mislim da će nekih sto hiljada tona robe doći u Luku Brčko", dodao je.

Josić je najavio da već od ponedjeljka počinje pretovar tri hiljade tone iz Zenice koje idu za izvoz, kao i uvoz hiljadu tona antracita za Lukavac. Kako je objasnio, te količine su dio planiranog pretovara Luke Brčko za tekuću godinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije