Situacija na požarištu Donja Jablanica postaje sve kritičnija

Radiosarajevo.ba
Situacija na požarištu Donja Jablanica postaje sve kritičnija

Helikopter Oružanih snaga BiH trebao je oko 18.00 sati poletjeti na područje Jablanice da se uključi u gašenje požara, posebno u rejonu Donja Jablanica, kazao je danas popodne Feni šef Odsjeka za strateško planiranje u Sektoru za zaštitu i spašavanje Ministarstva sigurnosti BiH Idriz Brković. 

Prema izvještaju od 16.30 sati, situacija na požarištu Donja Jablanica postaje sve kritičnija jer je u toku dana kotrljanjem zapaljivih predmeta ili užarenog kamenja iz viših padinskih čvorišta prema planini Plasa došlo do stvaranja novih požarnih žarišta u nižim predjelima. 

Kako se navodi ovo je posljedica kotrljanja užarenog kamenja ili zapaljivih panjeva koji gore i po nekoliko dana, a u nekom kritičnom trenutku  - u nekoj fazi sagorjevanja iz visokih padinskih strmina se survaju u provaliju, te velikom brzinom prave pravu pometnju i narušavaju raniju sliku požarišta. U gornjim tačkama na padinama prema planini Plasi požar je jačeg intenziteta nego prethodnog dana.

U izvještaju se navodi da je stanje požarišta na Draganjskoj planini trenutno nešto povoljnije. Ovdje također treba imati u vidu da se još u liticama nalazi veći broj upaljenih borovih stabala, koji svojim obrušavanjem za kratko vrijeme usložnjavaju situaciju na požarištu. 

Potrebno je djelovanje helikoptera u poslijepodnevnim satima, navedeno je u izvještaju. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije