Široki Brijeg: Pretresi imovine porodice Lijanović

Radiosarajevo.ba
Široki Brijeg: Pretresi imovine porodice Lijanović
/ FOTO: Damir Hajdarbašić, Radiosarajevo.ba

 

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir uhapšen je danas po naredbi Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, potvrđeno je iz više izvora. Akciju hapšenja izvršili su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Prema posljednjim informacijama, hapšenje je izvedeno u kabinetu Budimira u Sarajevu.

Kako javlja reporter agencija Anadolija, u toku su pretresi Budimirovih prostorija u sjedištu predsjednika Federacije BiH. ''Oni su ovdje'', prenio je novinarima izvor u zgradi Predsjedništva BiH gdje se nalazi i Budimirov kabinet.

Predsjedniku FBiH su se ranije na teret stavljala sumnjiva pomilovanja osuđenika u Federaciji BiH, kao i još neka krivična djela.

Kako AA saznaje iz više izvora, u toku je akcija i na području Širokog Brijega gdje su predmet obrade kompanije iz vlasništva porodice Ivanković – Lijanović, odnosno porodica zamjenika premijera Federacije BiH Jerka Ivankovića Lijanovića. Akcija se dovodi u vezu sa sumnjivim dijeljenjem poticaja u Federaciji BiH, te aferom u Razvojnoj banci Federacije BiH.

Kako je saopćeno iz SIPA-e, postupajući po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su danas pristupili su realizaciji tri operativne akcije na širem području Bosne i Hercegovine. Radi se o operativnim akcijama kodnih naziva „Memory“, „Patriot“ i „Pravda“. Navedene aktivnosti se realiziraju uz asistenciju pripadnika OSA-e BiH, MUP-a RS, MUP-a KS, MUP-a HNK i MUP-a SBK, izvještava novinar AA.

Operativnim akcijama obuhvaćeno je više desetina osoba, koje se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih djela iz oblasti korupcije- podmićivanje i krivičnih djela protiv službene i druge odgovorne dužnosti (KZ FBiH), te neovlaštenim prometom opojnim drogama i organiziranim kriminalom (KZ BIH). Pretresi su u toku na većem broju lokacija na širem području BiH.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije