Sirija: SAD i Francuska žele "povratak kolonizacije"

Radiosarajevo.ba
Sirija: SAD i Francuska žele "povratak kolonizacije"

Zamjenik sirijskog ministra vanjskih poslova Faycal Megdad optužio je u razgovoru sa svojim kineskim kolegom velike zapadne sile, sa Sjedinjenim Američkim Državama i Francuskom na čelu, da žele "povratak kolonizacije" u Siriji, javila je u ponedjeljak agencija Sana.

Meqdad je osudio pokušaje SAD-a, Francuske i Velike Britanije u Vijeću sigurnosti UN-a da osude represiju u Siriji.

- Radi se o tome da žele nametnuti hegemoniju u Siriji i iskoristiti UN kao sredstvo za uspostavljanje kolonijalizma, kazao je Meqdad.

Nacrt rezolucije u kojoj se osuđuje represija u Siriji, predat je u četvrtak Vijeću sigurnosti. Nacrt rezolucije su izradile Francuska, Velika Britanija, Njemačka i Portugal, a u njemu se osuđuje nasilje koje provodi režim presjednika Bachara Al-Assada i zahtijeva od njega da otvori sirijske gradove humanitarnim ekipama. Rusija je u petak odbila da se u Vijeću sigurnosti razmatra nacrt ove rezolucije.

Meqdad je utvrdio da je narodna pobuna protiv režima "napad na Siriju s ciljem da je se destabilizira i oslabi".

On je optužio ekstremističke grupe iz inozemstva za nasilje, terorizam i razaranje, kao i za ubijanje nevinih građana u Siriji".  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije