Širenje infekcije COVID-19: BiH uvodi strožije mjere na granicama?

B. T.
Širenje infekcije COVID-19: BiH uvodi strožije mjere na granicama?
Foto: GPBiH / BiH uvodi strožije mjere na granicama?

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva razmatarat će mogućnost da se i u Federaciji BiH pooštre mjere na suzbijanju novog soja koronavirusa (COVID-19), saznaje Radiosarajevo.ba. 

Prema našim informacijama bit će predloženo da se osobe koje dolaze iz ugroženih područja Italije, Kine, Južne Koreje i Irana automatski po ulasku u državu stave pod strožiji nadzor, odnosno samoizolaciju, kao što to rade ili namjerevaju uraditi u zemljama bh. okruženja.

Prema dosadašnjoj preporuci Kriznog štaba i Svjetske zdravstvene organizacije, sve osobe s privremenim ili stalnim boravkom u FBiH koje su u zadnjih 14 dana putovale u ugrožena područja Kine, Južne Koreje, Italije i Irana "trebale su se javiti nadležnom kantonalnom zavodu za javno zdravstvo radi daljnjeg postupanja".Bila je preporučena kućna samoizolacija i praćenje zdravstvenog stanja navedenim osobama bez simptoma u trajanju od 14 dana. 

Kako je u izjavi za Radiosarajevo.ba kazala Franka Vican, glasnogovornica Granične policije BiH, i dalje postupaju prema dosadašnjim instrukcijama Ministarstva civilnih poslova BiH. 

Dranka Vican  - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba: Franka Vican

Kako je kazala, službenici Granične policije prikupljaju informacije od putnika koji dolaze iz Kine, Južne Koreje, Italije i Irana putem sanitarnog upitnika.

Upitnik sadrži broj osoba koje ulaze u BiH, mjesto i adresu namjeravanog boravka, razdoblje boravka, kontakt telefon, zatim informacije o njihovom trenutnom zdravstvenom stanju.

"Ujedno im daju i upute kako postupati ako se dogodi da naknadno, odnosno za vrijeme namjeravanog boravka u BiH, dobiju potencijalne simptome, kome da se obrate u tom slučaju. Nakon svih prikupljenih informacija, policijski službenici Granične policije BiH obavještavaju Zavod za javno zdravstvo za provedbu mjera koje su u njihovoj nadležnosti i oni po potrebi šalju stručno osoblje i epidemiologa na lice mjesta", kaže Vican. 

Upitana da li granični policajci imaju uređaje za skeniranje tjelesne temperature, kazala je da su oni u posjedu zavoda za javno zdravstvo.  

Podsjetimo, italijanski premijer Giuseppe Conte pozvao je jučer sve Italijane da izbjegavaju putovanja zemljom kako bi se zaustavila epidemija koronavirusa i naredio "zabranu okupljanja", proglasivši cijelu Italiju "zaštićenom zonom". Neke evropske zemlje najavile su da će oni koji dolaze iz ugroženih područja morati ili u karantin ili se vratiti nazad s granica. 

Šta će biti s onima koji ne poštuju samoizolaciju?

Prema našim saznanjima, u narednom periodu na Kriznom štabu u FBiH bit će razmatrano i pitanje kako će se postupati prema onima koji ne poštuju samoizolaciju, jer bi to trebalo za osobom povlačiti i kaznenu odgovornost.

Ovo pitanje trebalo bi usaglašeno na nivou cijele države, odnosno u dogovoru s kolegama iz RS-a. Također, razmišlja se i o preporukama vezano za javna okupljanja, poput koncerata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije