SIPA usavršila tehnike nasilnog prolaza do osoba

Radiosarajevo.ba
SIPA usavršila tehnike nasilnog prolaza do osoba

Pripadnici Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e, u organizaciji Oružanih snaga BiH (OS BiH), od 8. jula do 2. augusta prisustvovali su obuci o temi Tehnike breachinga - korištenje eksploziva.

Obuka je održana u kasarni Rajlovac i na poligonima Oružanih snaga BiH na području Sarajeva.

Cilj obuke je bio da se pripadnici Jedinice za specijalnu podršku upoznaju s posebnim "breaching" tehnikama, odnosno tehnikama nasilnog prolaza do zabarikadiranih osoba ili objekata, te da svoju borbenu spremnost podignu na viši nivo.

"Ova zahtjevna i u tehničkom smislu složena obuka bit će implementirana u budućem radu Jedinice kada se ukaže potreba za "stvaranjem otvora" kroz prepreke sigurnom upotrebom eksploziva - istakao je komandant Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e Mirsad Vilić.

Nakon uspješno završene obuke, polaznicima su dodijeljeni certifikati, a obratio im se brigadni general OSBiH Sakib Forić, naglasivši da će Oružane snage BiH uvijek podržavati sigurnosne strukture BiH na putu njihovog usavršavanja, kako bi spremno i profesionalno odgovorile svim izazovima u budućem radu, saopćeno je iz SIPA-e.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije