SIPA upala u Lijanovićev ured

Radiosarajevo.ba
SIPA upala u Lijanovićev ured

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su u popodnevnim satima upali u kabinet potpredsjednika Vlade Federacije BiH i federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerka Ivankovića Lijanovića, koji se nalazi u zgradi Federalne vlade u Sarajevu na adresi Alipašina 41.

Ili bar tako javlja Dnevni avaz, sarajevski dnevni list, koji tvrdi da su agenti SIPA-e pretresli njegov ured i izuzeli određenu dokumentaciju. Lijanović za ovo vrijeme nije bio u uredu.

Navodno je ovo, piše isti list, samo dio SIPA-ine akcije koja već istražuje Lijanovića, inače potpredsjednika Narodne stranke radom za boljitak (NSRzB).

Razlozi su, dodaje se, utaja poreza, carinske prevare... Jedna od istraga valjda je pokrenuta na osnovu prijave Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) podnesene 2011. Tužilaštvu BiH. Prijavljeni su kao osumnjičeni za utaju PDV-a u iznosu od skoro pet miliona KM.

Krivične prijave protiv Lijanovića (i još 50-ak ljudi) za organizovani kriminal podnijeta je od strane FUP-a. Sumnjiče se za nepravičnu dodjelu poljoprivrednih poticaja, ali i na kupovinu glasova na posljednjim općim izborima novcem iz federalne kase. Također, jedna od prijava navodno se odnosi i na slučaj Hypo banke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije