SIPA uhapsila šestoricu osumnjičenih za zločin u Zaklopači

Anadolija
SIPA uhapsila šestoricu osumnjičenih za zločin u Zaklopači
Arhiva/Ilustracija / SIPA
Postupajući po nalogu tužitelja Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, više timova specijalne jedinice SIPA, na području Vlasenice, Milića i okoline lociralo je i uhapsilo petoricu osumnjičenih za ratni zločin.

Slobode su lišeni Jolović Branko, rođen 1957. godine u Milićima, Milošević Milomir, rođen 1961. godine u Vlasenici, Vukotić Nenad, rođen 1963. godine u Milićima, Lošić Nikola, rođen 1965. godine u Milićima, Milanović Dejan, rođen 1946. godine u Milićima.

Šesti osumnjičeni, Radomir Pantić, lišen je slobode nakon ročišta u Sudu BiH, gdje mu se sudi za drugo kazneno djelo ratnog zločina, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

"Navedeni osumnjičeni su pod istragom i osumnjičeni su da su, u svojstvu pripadnika policijskih i vojnih struktura VRS, u proljeće 1992. godine, počinili ratni zločin nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području mjesta Zaklopača, općina Milići. Navedeni zločin počinjen je 16. maja 1992. godine, kada je prilikom organiziranog vojnoj i policijskog napada na mjesto Zaklopača, u njihovima domovima, dvorištima i okolnim objektima, ubijeno više od 60 civila bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo i žena, djece i staraca (u napadu je ubijeno 11 djece), koji su ostavljeni mrtvi na mjestima ubojstva, da bi dan nakon toga bilo izvršeno uklanjanje leševa i njihovo ukopavanje u masovne grobnice", navodi Tužiteljstvo BiH.

Najveći broj posmrtnih ostataka, otkriven je u masovnoj grobnici 2004. godine, a do danas su otkriveni i ekshumirani posmrtni ostaci 54 osobe, dok se za ostalim žrtvama još uvijek traga. Tužiteljstvo BiH zajedno sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama, provelo je dugu i temeljitu istragu radi rasvjetaljavanja ovog zločina, tijekom koje su prikupljeni dokazi da su navedeni osumnjičeni sudjelovali u počinjenju ovog zločina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije