'Damask'/ SIPA uhapsila jednu osobu te je spriječila u odlasku na sirijsko ratište

06. 05. 2016. u 14:20:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su postupajući po naredbi Tužilaštva BiH, na području Trebinja lišili slobode osobu inicijala K.K. (1976) iz Sarajeva.

Navedenu osobu zadržali su na graničnom prelazu policijski službenici Granične policije BiH nakon što je vraćena iz Crne Gore, te je predali na dalje postupanje policijskim službenicima SIPA-e.

Osoba inicijala K.K. lišena je slobode zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo iz člana 162b KZ BiH stav (2) „Protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama“, u vezi sa članom 26. KZ BiH „Pokušaj“. Navedena osoba sumnjiči se da je 26.4.2016. godine napustila teritoriju BiH u namjeri da se u Siriji pridruži terorističkoj organizaciji ISIL.

Prilikom rada na ovom predmetu ostvarena je značajna policijska saradnja na nacionalnom i međunarodnom nivou, naročito sa Graničnom policijom BiH i nadležnim organima Crne Gore, Albanije, Makedonije i Bugarske, što je rezultiralo lišenjem slobode K.K. i sprečavanjem odlaska na sirijsko ratište.

Postupajući po naredbi Suda BiH, policijski službenici SIPA-e pretresaju stambeni objekat na području Sarajeva koji koristi osumnjičena osoba, s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Osoba lišena slobode bit će privedena u službene prostorije SIPA-e, gdje će biti kriminalistički obrađena, nakon čega će se, shodno uputama postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, odlučiti o njenom daljem statusu. Protiv navedene osobe SIPA će Tužilaštvu BiH podnijeti izvještaj o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

Tagovi: akcija SIPA Damask

NEMA KOMENTARA