SIPA uhapsila Džona Vejna iz Novog Pazara

Radiosarajevo.ba
SIPA uhapsila Džona Vejna iz Novog Pazara

Po naredbi tužioca Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, istražioci Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) danas su lišili slobode Nedžada Hodžića zvanog „Džon Vejn“, „Džoni„ i „Nećko“, rođenog 15. 03. 1969. godine u Novom Pazaru, Republika Srbija, stalno nastanjenog u Sarajevu, državljanina BiH i Republike Srbije.

Nedžad Hodžić lišen je slobode ispred Pritvorske jedinice Suda BiH, nakon puštanja iz pritvora, na osnovu Rješenja Suda BiH, a koji pritvor je bio određen zbog osnova sumnje da je sudjelovao u ratnom zločinu u selu Trusina, općina Konjic, dana 16. 04. 1993. godine.

Nedžad Hodžić je lišen slobodne zbog postojanja osnova sumnje da je kao pripadnik Specijalnog odreda za posebne namjene Štaba Vrhovne komande ARBiH „Zulfikar“, u periodu januar-august 1993. godine, počinio krivična djela ratni zločin protiv civilnog stanovništa i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. Predmetna krivična djela su počinjena nad zarobljenicima logora „Silos“ i „Krupa“ u Hadžićima nad pripadnicima srpskog naroda, i logora „Musala“ u Konjicu, koje su pripadnici iste jedinice iz tih logora doveli na Igman.

Postoji osnov sumnje da je Nedžad Hodžić ove zarobljenike, njih ukupno 29, mučio i seksualno zlostavljao, a zarobljenika Jadranka Glavaša ubio. Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predan postupajućem tužiocu, koji će ga ispitati nakon čega će Tužilaštvo BiH podnijeti prijedlog Sudu BiH za određivanje pritvora Nedžadu Hodžiću.

Ljubiša Al Kapone

Ljubiša Đekić (32) zvani Al Kapone iz Dervente, koji se nalazi na izdržavanju kazne zatvora u Kaznenopopravnom zavodu na Tunjicama kod Banje Luke, uhapšen je tokom noći između petka i subote i vraćen s dopusta u zatvor, piše Dnevni avaz.

Kako je saopćeno iz banjalučke policije, petnaestak minuta poslije ponoći policija je dobila prijavu da jedna osoba kroz prozor pokušava provaliti u ugostiteljski objekt. Patrola je odmah otišla na lice mjesta i u kafani je zatekla i uhapsila Đekića.

Na svu sreću vlasnika objekta, ovaj kriminalac je uhapšen prije nego što je išta uspio odnijeti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije