SIPA: Uhapšeni osumnjičeni za ratne zločine

Radiosarajevo.ba
SIPA: Uhapšeni osumnjičeni za ratne zločine

Po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, jutros su uhapšene osobe s inicijalima P.M. i T.LJ. zbog sumnje da su počinili zločin protiv čovječnosti na području opština Višegrad i Sokolac u junu 1992.
Nakon što budu ispitani, tužilac će odlučiti da li će zatražiti da osumnjičenima bude određen pritvor; u Tužilaštvu BiH su rekli da ne mogu otkriti imena uhapšenih

Osumnjičene su na području Višegrada uhapsili su pripadnici državne Agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

P.M. je osumnjičen da je učestvovao u ubistvu više desetina civila bošnjačke nacionalnosti kod jame Paklenik (opština Sokolac), kao i za premlaćivanje civila u selu Crni Vrh i osnovnoj školi Orahovci na području Višegrada, te za učešće u prislinom preseljenju stanovništva iz Višegrada i okolnih sela do Išerić Brda.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH, T.LJ. je osumnjičen za prisilno preseljenje više od 500 civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Donji i Gornji Dubovika, Žagre, Smriječje, Veletovo i Hanište (opština Višegrad), objavio je Justice Report - BIRN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije