SIPA razbila dvije kriminalne grupe

Radiosarajevo.ba
SIPA razbila dvije kriminalne grupe

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) razbili su u odvojenim akcijama na području sarajevskog i Zeničko-dobojskog kantona dvije organizovane kriminalne grupe koje se bave preprodajom droge i zaplijenili određenu količinu oružja i droge.

U ovim odvojenim akcijama, koje su izvedene danas i u petak, 24. februara, uhapšeno je šest pripadnika kriminalnih grupa, te oduzeto šest automatskih pušaka, pištolj, 7,5 kilograma opojne droge "skank" i pet kilograma opojne droge "spid", saopšteno je iz SIPA-e.

Nakon višemjesečnih aktivnosti, pripadnici SIPA-e uhapsili su danas na području Kantona Sarajevo članove kriminalne grupe H.M, H.K. i M.K, koji su duži period na području Sarajeva i šire rasturali "skank", koja je u BiH krijumčarena sa područja Kosova i Crne Gore.

Današnja akcija, kao i pretresi lokacija koje su koristili uhapšeni, provedeni su po naredbi Tužilaštva BiH, a uz asistenciju policijskih službenika Granične policije BiH i MUP-a Kantona Sarajevo.

Uhapšeni će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, biti predati Tužilaštvu BiH na dalje postupanje uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu organizovani kriminal u vezi sa neovlaštenim prometom opojnim drogama.

Pripadnici Sipe uhapsili su u petak, 24. februara, na području Zeničko-dobojskog kantona članove organizovane kriminalne grupe N.H, N.H. i Z.Š, koji su duži period na području Zenice rasturali "spid" krijumčaren iz Holandije u BiH.

Uhapšeni su nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e predati Tužilaštvu BiH, nakon čega im je Sud BiH odredio pritvor od 30 dana.

Ove dvije akcije na području Zenice i Sarajeva nastavak su uspješnih aktivnosti koje je SIPA provodila posljednjih godina, navodi se u saopštenju i dodaje da je borba protiv ilegalne trgovine drogom jedan od prioriteta u radu Agencije.

Iz SIPA-e podsjećaju da su službenici ove policijske agencije 2. februara na području Sarajeva zaplijenili 6,6 kilograma heroina, čija je tržišna vrijednost procijenjena na oko milion KM.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije