SIPA prijavila direktora Federalne uprave policije

Radiosarajevo.ba
SIPA prijavila direktora Federalne uprave policije

Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) podnijela je Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv direktora Federalne uprave policije Dragana Lukača i njegovog zamjenika Samira Džebe, zbog sumnje da su nezakonito primali naknade za smještaj i režijske troškove.

SIPA je Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu uputila izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima protiv ova dva lica zbog sumnje da su počinili krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, zbog nezakonitog primanja naknada koje nemaju karakter plate na ime troškova smještaja i naknade za režijske troškove", rekla je Srni policijski službenik SIPA-e Kristina Jozić.

Prema njenim riječima, Lukač se tereti da kao direktor Federalne uprave policije nije stavio van snage nezakonito doneseno rješenje, čime je zloupotrijebio službeni položaj i ovlaštenja, s ciljem da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist, što mu je omogućio Džebo. Time je budžet Federacije BiH oštećen za iznos koji premašuje 10.000 KM, a konačnu vrijednost će utvrditi vještak finansijske struke.

"Nakon što je zaprimljena prijava visokopozicioniranih policijskih službenika Federalne uprave policije, SIPA je postupajući po naredbama Kantonalnog tužilaštva u Sarajevo provela višemjesečnu istragu i preduzela sve potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti, što je rezultiralo podnošenjem dva izvještaja o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima", navela je Jozićeva.

SIPA je Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu uputila i izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima protiv Lukača, DŽebe i lica čiji su inicijali S.Z, zbog sumnje da su počinili krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, zbog nezakonitog brisanja radnog staža koji je u prethodnom periodu, po zahtjevu Lukača, evidentiran u Kantonalnom zavodu penziono-invalidskog osiguranja u Sarajevu.

U SIPA-i kažu da je cilj bio da se onemogući provođenje Zakona o policijskim službenicima FBiH, što su Lukaču omogućili drugoprijavljeni i trećeprijavljeni, iskoristivši svoj položaj ili ovlaštenja.

"Uz izvještaje o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima priloženi su i dostavljeni svi materijalni dokazi koji potvrđuju sadržaj i navode u izvještajima", navela je Jozićeva.

Iz SIPA-e napominju da je i Tužilaštvo Federacije BiH u prethodnom periodu zatražilo od Kantonalnog tužilaštva da provjeri navode iz ove prijave.

Sipa nastavlja kriminalističko istraživanje po ostalim navodima iz prijave visokopozicioniranih službenika Federalne uprave policije, o čijim rezultatima će javnost biti naknadno informisana. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije