SIPA: Otvorena sala za razgovore sa maloljetnim žrtvama

Radiosarajevo.ba
SIPA: Otvorena sala za razgovore sa maloljetnim žrtvama

Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) posjetio je danas ambasador Republike Francuske u BiH Ronald Gilles, povodom svečanog otvaranja sale za obavljanje razgovora sa maloljetnim žrtvama trgovine ljudima i drugih oblika nasilja, a koja je opremljena u okviru projekta Vlade Republike Francuske namijenjenog poboljšanju kapaciteta za borbu protiv trgovine ljudima, javlja Fena

Ministarstvo vanjskih poslova Francuske preko regionalnog tehničkog savjetnika, nadležnog za borbu protiv trgovine ljudima u jugoistočnoj Evropi, finansiralo je u Bosni i Hercegovini, u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu u Istočnom Sarajevu, izgradnju sale za obavljanje razgovora sa maloljetnim žrtvama sa svom potrebnom opremom (namještaj, oprema za audio i video bilježenje razgovora, policijsko dvosmjerno staklo i drugo). 

Nakon stavljanja  sale u funkciju, Odjel za unutrašnju sigurnost Ambasade Francuske, u okviru istog projekta, organizirao je obuku namijenjenu policijskim službenicima i predstavnicima nevladinih organizacija, što će omogućiti optimalnu iskorištenost sredstava i racionalno korištenje te sale za sve aktere u BiH koji se bave problematikom trgovine ljudima. 

Ova akcija pomoći i saradnje, realizirana zahvaljujući angažiranju regionalnog tehničkog savjetnika, dio je globalne politike Francuske u ovom regionu vezano za borbu protiv trgovine ljudima. 

Uprkos naporima svih nadležnih organa, trgovina ljudima je još uvijek prisutna u našoj zemlji, a najčešći oblici su radna eksploatacija - prosjačenje i prostitucija. 

Bosna i Hercegovina, zemlja porijekla, tranzita i odredišta za žrtve trgovine ljudima, nastavlja borbu protiv ovog oblika kriminala, a uspostavljanje ove sale doprinijet će poboljšanju sistema pomoći žrtvama trgovine ljudima. 

Ambasador Gilles rekao je da će nastaviti pratiti SIPA-u u njenim naporima u borbi protiv svih vidova kriminala, ističući da kriminal ne poznaje granice, te da je cilj jačanje zajedničkog evropskog prostora u borbi protiv kriminala. 

Također je naveo da će se odlična saradnja sa SIPA-om intenzivno nastaviti i kroz organiziranje tematskih seminara za njene istražitelje. 

Svečanom otvaranju sale prisustvovao je i direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Goran Zubac koji je izrazio posebno zadovoljstvo na današnjem događaju i uručio reljefni amblem Državne agencije za istrage i zaštitu i zahvalnicu Ambasadoru Republike Francuske na podršci u jačanju kapaciteta SIPA-e, saopćeno je iz Državne agencije za istrage i zaštitu.  

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije