SIPA o hapšenju Fikreta Abdića: Navedeno lice nije lišeno slobode

3
Radiosarajevo.ba
SIPA o hapšenju Fikreta Abdića: Navedeno lice nije lišeno slobode

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Bosne i Hercegovine nisu lišili slobode Fikreta Abdića, aktuelnog načelnika u Velikoj Kladuši i haškog osuđenika za ratne zločine, potvrđeno je iz SIPA-e.

"U cilju istinitog informisanja javnosti i sprečavanja širenja dezinformacija oko toga da li su policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu, po međunarodnoj Interpolovoj potjernici NCB Interpola Zagreb, slobode lišili Fikreta Abdića, obavještavamo javnost da navedeno lice nije lišeno slobode od strane policijskih službenika SIPA-e", saopćeno je iz SIPA-e.

Informacija je objavljena u javnosti nakon snimka lišavanja slobode Abdića kojeg je na društvenim mrežama objavila Laburistička stranka Bosne i Hercegovine.

Fantastična utakmica i sedam golova u Mostaru: Zrinjski i Sarajevo priredili spektakl

Fantastična utakmica i sedam golova u Mostaru: Zrinjski i Sarajevo priredili spektakl

Fikret Abdić je presuđeni ratni zločinac, odgovoran za zločine na području Krajine tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, kada je vojno i politički sarađivao sa agresorom.

U julu 2002. godine Sudsko vijeće Županijskog suda u Karlovcu osudilo ga je nepravomoćnom prvostepenom presudom na kaznu od 20 godina zatvora zbog ratnog zločina, što je najteža moguća zatvorska kazna u Republici Hrvatskoj. Godine 2005.

Hrvatski vrhovni sud promijenio je kaznu u 15 godina zatvora. Na slobodu je izašao nakon odslužene dvije trećine kazne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije