SIPA izvršila pretres na Aerodromu: Tražili dokumentaciju o respiratorima

Radiosarajevo.ba
SIPA izvršila pretres na Aerodromu: Tražili dokumentaciju o respiratorima
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Pristiglih 20 respiratora

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na Aerodromu Sarajevo danas provode pretres u okviru istrage u aferi "Respiratori".

Navodno, razlog za današnje aktivnosti je nestanak određene dokumentacije vezane za prvu pošiljku od 80, od ukupno 100 respiratora koje je Vlada FBiH nabavila iz Kine.

"Po nalogu tužiteljskog tima, uz naredbu Suda BiH vrši se preters u potrazi za određenom dokumentacijom", kazao je za Radiosarajevo.ba Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH, koje vodi istragu u ovom slučaju. 

Podsjetimo, respiratori su plaćeni 10,5 miliona KM, a Federalna uprava civilne zaštite nabavila ih je posredstvom firme  "Srebrena malina", vlasništvo TV voditelja Fikreta Hodžića. Njegova firma bavi se proizvodnjom voća. 

Oni su na sarajevski aeordorom dopremljeni u dvije ture, u prvoj je stiglo 80, a u drugoj preostalih 20 respiratora. Oni ni do danas nisu isporučeni zdravstvenim ustanovama, niti se, prema mišljenju struke, mogu koristiti na odjelim intenzivne njege. 

Više od mjesec dana nakon što je otkrivena sumnjiva nabavka uhapšeni su federalni premijer Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i direktor "Srebrene maline” Fikret Hodžić.

Sud BiH potom je odbio je prijedlog Tužilaštva BiH za određivanjem pritvora te su oni pušteni na slobodu. 

Zbog sumnjivog izdavanja dozvole Srebrenoj malini, i Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, ispitan je nedavno u svojstvu osumnjičenog. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije