SIPA-i u aprilu prijavljeno 14 zloupotreba položaja

Radiosarajevo.ba
SIPA-i u aprilu prijavljeno 14 zloupotreba položaja


Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u aprilu 2012. registrirali su 402 poziva i poruke na telefonskoj liniji i web stranici „Krimolovci“, od kojih je 151 ocijenjen neozbiljnim.

U navedenom periodu od građana je zaprimljena 91 korisna informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i njihovim počiniocima, saopšteno je iz SIPA-e.

Najveći broj informacija odnosio se na krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja (14), neovlaštenog prometa opojnim drogama (13), neovlaštenog prometa oružjem i vojnom opremom (10), falsificiranja dokumenata (9), korupcije (6), sječe šume (5) i krivična djela ratnog zločina (4).

Od ukupnog broja korisnih informacija, 84 je proslijeđeno policiji na dalje postupanje, dok se sedam informacija odnosilo na krivična djela iz nadležnosti SIPA-e.

Od policije je dosad pristiglo 65 povratnih informacija na osnovu kojih je utvrđeno da je tužilaštvima dostavljen jedan izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima, dok su tri izvještaja dostavljena tužilaštvu na ocjenu.

Policijski službenici SIPA-e dali su 160 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja „Krimolovci“ – 080 020 505 ili web stranice www.krimolovci.ba, podsjećaju iz SIPA-e.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije