SIPA i OBA prisluškivale 5.000 građana BiH (DOKUMENT)

Radiosarajevo.ba
SIPA i OBA prisluškivale 5.000 građana BiH (DOKUMENT)

Banjolučke Nezavisne novine su došle u posjed spiska 5.000 brojeva mobilnih telefona koje su prisluškivale državne bezbjedonosne agencije OSA i SIPA  u posljednje tri godine (2008, 2009. i 2010), što legalno, što ilegalno.

Prvi dio spiska prisluškivanih brojeva

U istom članku Nezavisne prenose i izjavu Mirka Okolića, predsjedavajućeg Parlamentarne komisije za nadzor nad radom OBA. On je rekao da ne može potvrditi da je bilo ilegalnog prisluškivanja, s tim da je vrlo teško dokazati šta je ilegalno prisluškivanje.

„Korisnik jednog od brojeva sa spiska Adnan Šetka iz Mostara, koji je sada nezaposlen, a ranije je radio kao vozač u jednoj pekari, kazao je da je pretpostavljao da ga prethodnih godina prisluškuju, jer su ga posljednjih godina stalno povezivali sa osobama koje se bave svakakvim radnjama i da su tada njegov telefon prespojili u FUP-u“, pišu Nezavisne.

Kompletan spisak prisluškivanih može se naći samo u printanom izdanju Nezavisnih novina, koje je već u jutarnjim časovima doslovno nestalo sa sarajevskih trafika.

„Nisam ih ni stavio na pult, a već ih nije bilo“, ispričao nam je prodavač iz jednog od kioska.

Među prisluškivanima su Adnan Šetka (nezaposleni bivši vozač u pekari, povezivan sa navodno kriminalnim radnjama), Vojislav Uzelac (građanin Bosanskog Petrovca), Enisa Selimović (frizerka iz Kalesije), Jure Ivanković (poduzetnik iz Širokog Brijega) i drugi čija se imena mogu naći na spisku.

Prema Zakonu o Obavještajno bezbjednosnoj agenciji BiH (OBA), u članu 77, stoji da se prisluškivanje, kao i druge istražne radnje koje se sprovode bez pristanka građanina, mogu sprovoditi samo u slučajevima za koje je dobijeno prethodno ovlaštenje od predsjednika Suda BiH ili sudije Suda BiH kojeg je odredio predsjednik Suda BiH. Ukoliko generalni direktor OBA ima osnovane sumnje da su takve mjere potrebne Agenciji, generalni direktor mora uputiti pismeni zahtjev sudiji za dobijanje potrebnog odobrenja.

Oklić: Nije bilo ilegalnog priskuškivanja

Predsjedavajući dosadašnje Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Parlamentarne skupštine BiH Mirko Okolić izjavio je danas Feni da u proteklom periodu nije bilo nikakvih žalbi niti je utvrđeno da je OSA vršila nezakonito prisluškivanje.

Okolić navodi da je za vrijeme svog mandata ova komisija nekoliko puta vršila najavljene i nenajavljene kontrole prisluškivanja od  OSA-e i u to vrijeme nije našla  nikakve nepravilnosti.

- Na licu mjesta smo utvrdili da su svi brojevi koji se prisluškuju bili potkrijepljeni sudskim nalozima, tako da je u tom momentu OSA vršila prisluškivanje po nalogu suda, u skladu sa zakonom, kazao je on.

Podsjetio je da je svojevremeno Komisija za nadzor OSA-e stalno pokušavala da u javnost uputi preporuku da svi, koji imaju potrebu za tim, upute žalbu na rad OSA-e prema njima, posebno u vezi s prisluškivanjem.

- Nismo dobili nijednu žalbu, tako da nismo uopće imali žalbe na osnovu kojih bismo mogli razmatrati da li je OSA vršila nezakonito prisluškivanje, kaže Okolić.
 

Uskoro više detalja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije