SIPA će hapsiti i političare

Radiosarajevo.ba
SIPA će hapsiti i političare

Direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH (Sipa) Mirko Lujić rekao je danas da će Sipa i dalje hapsiti sva lica, pa i političare, za koja se izda zakonit nalog za lišavanje slobode.

Lujić je istakao da je ova agencija servis Tužilaštva BiH, prema čijim pisanim i usmenim zahtjevima postupa.

On nije želio da komentariše istrage koje pripadnici ove agencije sprovode u Banjaluci u vezi sa izgradnjom administrativnog centra i RTV doma.

" Uz dužno poštovanje prema vašem poslu i interesu javnosti za ono šta mi radimo, ja ću i dalje sa svoje pozicije insistirati na tome da Agencija i dalje zadrži pravo na restrikciju informacija u apsolutno aktivnim slučajevima i direktnim istragama koje su u toku", rekao je Lujić na konferenciji za novinare.

On je istakao da će ove restrikcije biti sukcesivno smanjivane, te da će Agencija stvoriti uslove koji će medijima omogućiti da što bolje i kvalitetnije obavljaju svoj posao.

"Zbog specifičnost ove agencije koja preduzima sve više značajnijih aktivnosti u okviru Zakona o krivičnom postupku u vezi sa posebnim istražnim, prikrivenim i tajnim radnjama, mi ćemo u tom dijelu i dalje držati jače restrikcije kako ne bi ugrozili tajnost operacija i identitet naših službenika koji na njima rade", objasnio je Lujić.

Komentarišući prijavu koju je protiv njega podnio njegov zamjenik Dragan Lukač, Lujić je rekao da je ta prijava na čekanju u Savjetu ministara BiH.

On je naveo da je prijava dostavljena Odjeljenju za unutrašnju kontrolu koje nije nadležno da postupa po toj prijavi, zbog čega je prijava proslijeđena Nezavisnom odboru čija je nadležnost imenovanje i razrješenje visokih policijskih zvaničnika.

"Na našu žalost, taj odbor još nije profunkcionisao, zbog čega je prijava još na čekanju u Savjetu ministara BiH", rekao je Lujić.

SRNA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije