SIPA će dobiti odjel za borbu protiv terorizma

AA
SIPA će dobiti odjel za borbu protiv terorizma
0 / SIPA
Vijeće ministara BiH utvrdilo je i uputit će Parlamentarnoj skupštini BiH prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

Prijedlogom se se na kvalitetniji i potpuniji način reguliraju pitanja njene nadležnosti, unutrašnje organizacije, poslova i službene saradnje.

SIPA ostaje upravna organizacija Ministarstva sigurnosti BiH s operativnom samostalnošću, osnovana radi obavljanja policijskih poslova i djelovat će isključivo na profesionalnim osnovama, sa sjedištem u Istočnom Sarajevu.

Ovim zakonom SIPA dobija novu organizacionu jedinicu - Odjel za borbu protiv terorizma u skladu sa smjernicama i direktivama Evropske unije (EU) u oblasti sigurnosti i efikasnije borbe protiv terorizma. Donošenje novog zakona, koji je predložilo Ministarstvo sigurnosti, praktično je i jedino moguće rješenje s obzirom na to da je postojeći zakon u tri navrata značajno mijenjan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije