Sindikati HNŽ najavili štrajk i socijalni bunt

Radiosarajevo.ba
Sindikati HNŽ najavili štrajk i socijalni bunt


Predstavnici svih sindikalnih organizacija koji se financiraju iz proračuna Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) pozvali su danas Vladu te županije da ukine odluku o umanjenju plata za mjesec april za 7 posto ili će u protivnom stupiti u generalni štrajk i pozvati građane na socijalni bunt.

Predstavnici Sindikata osnovnih škola HNŽ-a, Sindikata srednjih škola HNŽ-a, Sindikata policije i Sindikata državnih službenika i namještenika HNŽ-a održali su danas konferenciju za novinare u Mostaru na kojoj su se složili kako neće dopustiti smanjenje plate i da će se protiv smanjenja boriti svim zakonom dozvoljenim sredstvima.

Ovom prilikom sindikalne organizacije su za petak, 4. maja najavile prosvjed ispred zgrade županijske Vlade pozvavši sve građane da im se pridruže i podrže ih.

Predsjednik Unije neovisnih sindikata (UNS) Josip Milić izjavio je kako je neistina da prosvjetnih radnika ima viška ističući pri tom da je Vlada HNŽ uposlila 20 novih djelatnika te kako će iste poimenice i prozvati.
 
Ispred Sindikata policije Kemal Đono kazao je kako su policajci u ovoj županiji svedeni na najnižu socijalnu kategoriju, te da su odluku o štrajku donijeli i prije smanjenja plata zbog dugogodišnjeg zakidanja policajaca. Podsjetio je da će stanje sigurnosti biti sve lošije jer su ljudi sve nezadovoljniji, a čemu doprinosi i ovo najnovije smanjenje plata.

Također, Sindikalna organizacija Univerziteta Džemal Bijedić požalila se na smanjenje granta toj visokoškolskoj ustanovi u iznosu od 20 posto što, kako je ustvrdio predsjednik te sindikalne organizacije Safet Isić, ozbiljno ugrožava funkcioniranje te ustanove i dugoročno gledano dovodi u pitanje njezin opstanak.
 
Predsjednik Županijskoga odbora (ŽO) Saveza samostalnih sindikata (SSS) u HNŽ-u Husein Špago podsjetio je da je Vlada HNŽ-a 20. aprila donijela odluku o smanjenju plata proračunskim korisnicima za 7 posto bez konsultacija sa sindikatima.

Iz Vlade su tada istaknuli kako se nadaju da će situacija s punjenjem proračuna biti bolja u maju kako bi se plaće za taj mjesec ponovno mogle isplatiti u punom iznosu.
 
Inače, danas je u svim sindikalnim organizacijama u  HNŽ-u  održan štrajk upozorenja od 11 do 12 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije