Sindikati državnih službenika nezadovoljni: 'Godinu dana šaljemo inicijative za povećanje plata'

3
Radiosarajevo.ba
Sindikati državnih službenika nezadovoljni: 'Godinu dana šaljemo inicijative za povećanje plata'
Foto: Sindikat KS / Darja Softić Kadenić i predstavnici sindikata

Predstavnici Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika KS, Sindikata policije KS, Sindikalne organizacije organa uprave Kantona Sarajevo i Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH-Koordinacioni odbor KS održali su danas sastanak s ministricom pravde i uprave KS Darjom Softić Kadenić o predloženim izmjenama Zakona o državnoj službi KS i Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti KS.

Predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika KS Elvis Zornić, predsjednik Sindikata policije KS Saim Smajlović, predsjednica Sindikalne organizacije organa uprave KS Naida Tukić i predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH-Koordinacioni odbor KS Enes Šabić istakli su da predložene izmjene tih zakona ne idu u korist državnih službenika i namještenika.

Navedeno je da su predložene izmjene koje bi omogućile ponovno uvođenje savjetnika, što bi otežalo napredovanje postojećih državnih službenika, kao i degradaciju prava na žalbu odnosno njenog zaštitnog dejstva kao pravnog lijeka.

Nesreća na putu u BiH:  Vozila smrskana, saobraćaj obustavljen, hitne službe na terenu

Nesreća na putu u BiH: Vozila smrskana, saobraćaj obustavljen, hitne službe na terenu

Na sastanku je istaknuto da sindikati već godinu dana šalju prema nadležnima razne inicijative za poboljšanje statusa državnih službenika i namještenika i povećanje plata, ali da njihovi prijedlozi nisu prihvaćeni.

Naglašeno je da se konačno treba riješiti problem koeficijenata, te su zatražene zajedničke aktivnosti prema federalnim organima kako bi došlo do zakonskih izmjena u toj oblasti.

Ministrica Softić Kadenić rekla je da se u izmjene tih zakona krenulo kako bi razmotrili sve primjedbe i prijedloge s ciljem boljeg definisanja najboljih mogućih rješenja.

Poručila je da je cilj rješenje pitanja izvršenja, te da žalba Odboru za žalbe ne odlaže izvršenje kako je to definisano na državnom nivou.

Softić Kadenić je dodala da će sljedeći sastanak biti održan nakon očitovanja o svim primjedbama i prijedlozima, ali da je namjera Vlade KS da bude usvojeno zakonsko rješenje kojim će svi biti zadovoljni, saopćeno je iz Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije