Sindikat plaća kafu, pola miliona nezaposlenih

Radiosarajevo.ba
Sindikat plaća kafu, pola miliona nezaposlenih


Piše: Vuk Bačanović

Dok vodeće sindikalne organizacije u Grčkoj najavljuju generalni štrajk u znak protesta protiv vladinih ekonomskih „reformi“, koje podrazumijevaju sveopštu privatizaciju i rezanje socijalnih davanja na ime servisiranja duga MMF-u, dok britanski radnici i studenti organiziraju polumilionske marševe u Londonu, dok francuski sindikati iznalaze nove načine otpora Sarkozijevom uništavanju socijalne države dok se u arapskom svijetu ne smiruju revolucije protiv diktatorskih režima koje su podržavale i/ili još uvijek podržavaju SAD i EU, Savez samostalnih sindikata BiH organizira „tradicionalni Prvomajski koncert u Domu mladih Skenderija“ i „druženje s građanima uz kafu“ na Vilsonovom šetalištu.

Podsjećamo, u BiH je prema posljednjim statistikama nezaposleno 42,7 posto radno sposobnog stanovništva, odnosno 526.686 građana, a broj zaposlenih se, usljed smanjenog nataliteta približava broju korisnika PIO/MIO fondova. Pored toga, približno 300.000 ljudi radi nacrno ili za minimalac koji je jedva dovoljan za preživljavanje i grca u kreditnom ropstvu, zahvaljujući najliberalnijem zakonodavstvu o bankama u Evropi.

Dok se radnici Krivaje, Feroelektra, Vitezita ili Pretisa budu pitali na koji će način preživjeti od 1. maja do 1. juna, a rudari zbog čega im lični dohodak za svakodnevno rizikovanje života ne prelazi 400 eura, dok uposlenici Dnevnog avaza, ili cijelog spektra kompanija Hilme i Muje Selimovića svoje mizerne nadnice nedostojne ljudskog bića budu trošili na jak i jeftin alkohol, SSS BiH će u Domu Sindikata održati sjednicu Glavnog odbora, valjda da se još jednom podvuče kako je sindikat vjerno služio svakoj buržoaskoj stranci u BiH, pa i trenutačnoj crveno-crnoj koaliciji.

Prvi maj je, kao međunarodni praznik rada, inače, spomendan masakra nad čikaškim radnicima, koji se desio 1. 5. 1886 tokom protesta kojima se zahtijevalo osmosatno radno vrijeme. Polagano uništavanje radničke klase u BiH ni ove godine ne predstavlja razlog za sindikalno djelovanje u pravom smislu te riječi. Razloge zbog čega je to tako, nije potrebno ponovo navoditi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije