Sindikat najavio velike proteste u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Sindikat najavio velike proteste u Sarajevu


Za 26. maj (subota) zakazani su veliki radnički protesti upozorenja, potvrdio je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Ismet Bajramović.

Po njegovim riječima, protesti će započeti u 12 sati ispred zgrade Parlamenta (Marijin Dvor), nakon čega će se protestna povorka uputiti prema zgradi Vlade FBiH, a cilj je protesta ukazati na težak ekonomsko-socijalni položaj radničke klase FBiH.

Bajramović je dodao kako će predstavnici sindikata tijekom protesta uputiti svoje zahtjeve vezane za zakonske projekte koji trebaju da se donesu, te da će skrenuti pozornost na problem crnog tržišta rada i na nepostojanje kaznenih odredbi vezanih za to tržište.

"Naši zahtjevi odnose se na izmjene Zakona o štrajku, Zakona o radu, Zakona o zaštiti na radu, Zakona o povezivanju radnog staža, Zakona o prekršajima, pa sve do Zakona o koncesijama i Zakona o šumama. Ukazat ćemo i na potrebu provedbe zakona koji je u fazi usvajanja, a to je zakon o autocesti, koji bi konačno trebao otvoriti radove i time osigurao veliki broj radnih mjesta", kazao je Bajramović.

On je istaknuo kako Savez samostalnih sindikata želi skrenuti pozornost i na to da se brojka od 46 posto nezaposlenih može dosta smanjiti ako se smanj rad na crno, koji je u BiH zastupljen preko 28 posto.

"Ovo je protest koji treba i mora da pokaže svima koji odavno priželjkuju proteste, od medija, političkih stranaka, predstavnika akademske zajednice, nevladinog sektora, da je ovo protest upozorenja. Želimo pokazati kako sindikat može voditi socijalni dijalog i na ovaj način, da sindikat ima svoje članstvo i da je živ, iako su svi govorili kako je mrtav. Konačno samo dobili pravomoćnu presudu po pitanju našeg legaliteta i registracije na nivou BiH. Savez sindikata BiH upisan je u Registar na nivou države BiH i on je legalan", kazao je Bajramović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije