Sindikat metalaca na protestima u Sarajevu: Dajemo državu za zajam

Radiosarajevo.ba
Sindikat metalaca na protestima u Sarajevu: Dajemo državu za zajam
/ Foto: AA

U organizaciji Sindikata metalaca Bosne i Hercegovine, pred zgradom Vlade FBiH u Sarajevu  danas u 13 sati počeo je  protest radnika zaposlenih u metalskom sektoru.

Prethodno je Odbor Sindikata  metalaca BiH donio odluku u stupanju u generalni štrajk, odnosno zaustavljanju proizvodnje u svim firmama metalske industrije i održavanju protestnog skupa ispred sjedišta Federalne vlade u Sarajevu.

Na protestu je istaknuto da su se sindikalci odlučili na ovakav potez zbog izuzetno teškog radno-pravnog, ekonomskog i socijalnog položaja zaposlenika u ovom sektoru, kao i složenog stanja u privredi, koje prijeti gašenju velikog broja firmi i gubitkom hiljada radnih mjesta.

Predsjednik Sindikata metalaca BiH Muhamed Hadžić rekao je da se njihovi zahtjevi odnose na bezuslovno ostvarivanje prava na penziju i zdravstvenu zaštitu, na rasterećenje privrede, smanjenje javne potrošnje te donošenje zakona o sigurnosti i zdravlju na radu i izmjene Zakona o štrajku.

Hadžić je novinarima rekao da će, po informacijama kojima on raspolaže, federalni premijer Nermin Nikšić primiti predstavnike Sindikata, javila je novinska agencija Fena.

Po procjeni policije, pred zgradom Vlade FBiH u Sarajevu protestuje par stotina radnika.

Noseći transparente sa natpisima "Povežite nam radni staž", "Smanjite poreze i PDV", "Nekada smo tražili zajam od države, a sada dajemo državu za zajam", “Sve nam se skupilo”, te druge, i uz pištaljke i trube, radnici će danas do 15 sati biti ispred zgrade Vlade, a nadaju se da će ih predstavnici federalne vlasti pozvati i na sastanak, javlja Anadolija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije